Mergi la conţinutul principal
search

Câlția • Glăvan

  • 29 Aprilie 2022
  • News

Rigurozitatea arhitecturală specifică creațiilor Mihaelei Glăvan se întâlnește cu universul fantastic de esență vernaculară, din operele artistului Ștefan Câlția, într-un concept expozițional realizat de Cristiana Raluca Drăghici, menit să prezinte colecția capsulă Câlția • Glăvan. Expoziția va fi prezentată publicului #RDW10, în spațiul Galeriei ArtSafe, de la Combinatul Fondului Plastic.

caltia glavan

Rezultat al colaborării dintre doi artiști, designerul Mihaela Glăvan și pictorul Ștefan Câlția, care împărtăsesc interesul pentru elementele naturale, colecția capsulă prezintă încălțăminte și accesorii inspirate de universul realist-magic atât de comun pânzelor artistului.

caltia glavan

Personajele lui Ștefan Câlția, fie ele cu picioarele pe pământ, ori plutind cu oasele goale, fac parte dintr-o specie numită de către acesta Călători. Așadar, poate că nu este întâmplătoare această colaborare cu un designer care s-a remarcat în primul rând prin colecții destinate mersului. Plante indigene cu nume care încă scapă unui limbaj formal ca cicoarea, cârciumăresele, gălbenelele sau coada șoricelului se încolăcesc brodat pe gleznele creațiilor realizate în cunoscutul stil deconstructivist, definit de calitatea materialelor și a execuției care au consacrat-o pe Mihaela Glăvan. Autoarea nu ratează să integreze nici semnătura formală a artistului, peștele, care apare supradimensionat pe o borsetă cu portabilitate multiplă, sau deconstruit pe vârful unei perechi de cizme. Aceste tipare preluate identic, asemeni unui colaj, sunt tratate de la caz la caz, fie ca integrante, fie contrastant prin jocul cu scara și paleta cromatică. 

caltia glavan

Ca orice accesoriu și acestea sunt o expresie directă a identității. Dar sunt, cel mai important o durabilă declarație de apartenență. Țesătura este în fond primul strat care separă trupul gol de lume în care ne putem afirma sau camufla după plac, persona, fragilitatea ori catwalk-ul.

caltia glavan


Artiști: Ștefan Câlția, Mihaela Glăvan
Coordonator de proiect: Cristiana Drăghici
Echipa: Matei Câlția, Mihaela Zbarcea, Ella Costache (foto), Mădălina Ghileschi (model), Bianca Dragne, Cris Stănoiu, Bunea Raphaela


Ștefan Câlția 
S-a născut la 15 mai 1942, la Brașov. Copilăria o petrece la Făgăraș și Șona, satul unde locuia
bunica sa, Eudochia. Între 1993 și 2010, a fost profesor la Universitatea Națională de Arte București, Secția Pictură. În prezent, lucrează la București şi Șona, Făgăraș.

In 2013, cartea I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia a marcat finalul seriei expoziționale cu
același nume, desfășurată pe parcursul unui întreg an calendaristic, la Galeria Posibilă,
București. Cartea cuprinde între copertele sale documentarea acestei serii expoziţionale, în
care lucrări de mari dimensiuni ale lui Ștefan Câlția, aparţinȃnd mai multor perioade de
creaţie ale artistului, au fost puse într-o lumină nouă de privirile proaspete ale unor tineri
curatori, studenţi și absolvenţi ai Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, ai Universității Naționale
de Arte din București. 

În ultimii ani, Ștefan Câlția a avut numeroase expoziții la Muzeul Colecțiilor (București), Palatul Culturii (Iași), Galeria Artep (Iași), Galeria Annart (București).


Mihaela Glăvan 
Lansați în 2003, pantofii Mihaela Glăvan devin rapid cunoscuți în piața de design românească, din 2006 extinzându-se ca brand și internațional. De atunci, designerul Mihaela Glăvan are apariții la show-uri de modă precum Montreal Fashion Week, Cyprus Fashion Week, Kiev Fashion Week, Mercedes-Benz Berlin Fashion Week și MQ Vienna Fashion Week.