Mergi la conţinutul principal
search

Austriada. 70 de ani de călătorii ilustrate | Part of RDW Design Flags

  • 17 Aprilie 2025
  • News

Expoziția „Austriada. 70 de ani de călătorii ilustrate” este prezentată în cadrul Romanian Design Week cu sprijinul Oficiul Național de Turism al Austriei.

S-ar putea crede că Austria nu are nevoie de promovare, deoarece este o destinație așa de puternică și de iubită încât se recomandă singură. Este așa, până într-un punct - brandurile, fie ele de țară sau ba, trec prin timpuri și provocările lor, având uneori nevoie de instrumente pentru a se adapta și a le răspunde, învingând asfel piedicile, domolind urcușurile, adaptându-se schimbărilor, tranformându-se în ceva mai viu, mai dinamic, mai iubit.

rdw

Chiar aceasta a fost misiunea Oficiului de Turism al Austriei: dezvoltarea și construirea brandului de țară și comunicarea lui către lumea călătorilor. Deloc întâmplător, anul înființării a fost 1955, cel în care Austria și-a recâștigat independența, iar turismul a devenit o prioritate cheie pentru refacerea economică. 

Nu doar condițiile socio-politice influențează turismul și activitățile lui de promovare, ci și tehnologia - care a transformat afișele turistice dintr-o expresie pur artistică într-un instrument sofisticat de marketing. Odată cu apogeul Belle Époque, afișele au devenit mai elaborate datorită progreselor în tipar și litografie. Artiști renumiți, influențați de  stiluri precum Art Nouveau, au fost angajați să creeze afișe care să promoveze Viena – capitala culturală a Europei – și destinațiile alpine ale Austriei. Operele semnate de Gustav Klimt sau fotograful Emil Hoppe surprindeau eleganța vieneză, cu cafenele, palate și concerte, în timp ce altele glorificau sporturile de iarnă, care începeau să fie accesibile și clasei de mijloc - alt lucru care a influențat promovarea turistică.

rdw
A urmat epoca fotografiei, întâi cu imagini în alb și negru, apoi a afișelor grafice - nu putem trece peste această perioadă fără a-l menționa pe Paul Aigner, care este considerat unul dintre cei mai importanț
i graphic designeri ai Austriei anilor '40-'50. Începând cu 1960, fotografia color începe să înlocuiască afișele desenate manual ale artiștilor. Imaginile cu pârtii de schi și palate vieneze, realizate de profesioniști locali, au devenit emblematice, iar agențiile de publicitate au preluat procesul de creație, integrând în comunicarea Oficiului de Turism și elemente publicitare. S-au creat logo-uri și slogane, strategii și campanii - agenția de publicitate a Austriei avea acum agenție de publicitate.  

rdw

Infrastructura a continuat să se modernizeze, cu autostrăzi și aeroporturi care au facilitat accesul turiștilor, iar afișele turistice, prezente inițial doar în gări și agenții de turism încep să fie găsite în tot mai multe medii și locuri. Odată cu explozia turismului de masă din anii 1980, Oficiul de Turism al Austriei și-a extins prezența internațională, deschizând birouri în țări cheie din Europa, America de Nord și, ulterior, Asia.

Strategia s-a diversificat pentru a promova nu doar iarna și schiul, ci și alte activități și anotimpuri (drumeții, lacuri, festivaluri, muzee, concerte), reflectând o sete tot mai mare pentru  turism pe tot parcursul anului.

rdw

În ultimele decenii, în comunicarea turistică austriacă se întâlnesc fotografia profesională și designul digital, Oficiul colaborând cu o mulțime de artiș
ti contemporani - îi amintim pe Lois Lammerhuber și Peter Rigaud, dar și pe Curt Faudon și Max Vrecer care au contribuit esențial, în anii 1980, prin lucrările lor cinematografice, la promovarea și recunoașterea internațională a turismului austriac.

Lansarea site-ului 
www.austria.info a devenit un punct central al strategiei Oficiului de Turism, acesta având acum un loc unde își putea așeza informații detaliate despre   destinații și evenimente. Rețelele sociale au fost integrate în promovare, iar Oficiul de Turism a început să invite influenceri și bloggeri pentru a-i spori vizibilitatea, contribuind nu doar la crearea unor noi tipuri de mesaje, potrivite unor comunități specifice, dar și transformându-i pe creatorii de conținut în ghizi digitali ai turismului austriac. Sunt anii în care putem întâlni Austria în toate mediile și locurile: sărindu-ne din telefoane într-un reel alert, îmbiindu-ne într-un album foto dintr-o librărie, convingându-ne să rezervăm o vacanță în timp ce stăm comod, acasă, urmărind un documentar despre Art Nouveau. rdw

Oficiul de Turism a deschis birouri în piețe emergente, inclusiv România (2005, cu un birou propriu din 2009), recunoscând potențialul ei ca țară-sursă. Comunicarea și campaniile au devenit mai personalizate, aventurându-se spre storytelling și concentrându-se pe bucuria experiențelor unice: de la schi în zăpadă afânată în Tirol la concerte vieneze – în locul promovării stricte a destinațiilor.

Ultimii ani stau sub semnul inovației, al sustenabilității și al turismului pe tot parcursul anului, eliminând distincția tradițională între sezonul de iarnă și cel de vară, promovând Austria ca o destinație versatilă, cu natură, cultură și ospitalitate. Această abordare reflectă preferințele turiștilor moderni pentru flexibilitate, care nu mai au o vacanță mare pe an, așteptată și plănuită luni în șir, ci mici ieșiri, uneori spontane, când simt nevoia de o pauză sau când un eveniment dorit își face apariția...printr-un afiș, o știre sau o postare pe Instagram.

rdw

Expoziția Austriada. 70 de ani de călătorii ilustrate din cadrul RDW explorează felul în care Austria și-a construit imaginea ca brand turistic de țară, în cei 70 de ani de la înființarea Oficiului Național de Turism. Afișe cu ilustrații naive și pop art, dar și postere care au primit elemente animate, vizibile printr-un QR code, instalații și diorame alături de ghiduri vechi se îmbină într-o viziune coerentă, care a plasat turismul în centrul identității culturale și a valorii economice a Austriei.

O călătorie vizuală prin 70 de ani de comunicare națională, între rigoare, emoție și stil.

Expoziția „Austriada. 70 de ani de călătorii ilustrate” face parte din RDW Design Flags, un format prezentat de Purcari.