Mergi la conţinutul principal
search

Crafting Future | British Council

  • 28 August 2020
  • News

Crafting Futures este un program global British Council care contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume. Programul celebrează valoarea meșteșugului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.

Prin creație și prin colaborare internațională, Crafting Futures reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru un viitor mai bun.

Lansat în România în 2020, Crafting Futures aduce împreună șase profesioniști din Marea Britanie și organizații, designeri, artiști și activiști din România alături de care pot dezvolta proiecte de învățare colaborativă pentru a susține practicile tradiționale, sustenabile în design.

Sesiunile Crafting Futures, organizate lunar online în perioada mai - august, au urmărit să încurajeze dialogul despre rolul și viitorul practicilor meșteșugurilor tradiționale și să stabilească prime direcții de colaborare între designeri, artiști și cercetători în craft din Marea Britanie și parteneri locali care susțin și promovează meșteșugurile tradiționale și practicile sustenabile în design în România. Ele vor continua cu o vizită de lucru în România, replanificată pentru 2021, precum și cu activări digitale menite să celebreze craftul în context contemporan.

Crafting Futures

Participanții din Marea Britanie sunt Annemarie O’Sullivan, creatoare de coșuri contemporane din East Sussex care folosește și reactivează tehnici tradiționale britanice; Anoushka Cole, cercetătoare și creatoare de materiale cu focus pe resurse organice și reducerea deșeurilor; Carol Carey, Creative Director pentru Somerset Art Works, cu peste 20 de ani de experiență în design, artă publică și design urban/spațial; Dorit Young, designer și fondatoare a Clothes Clinic și realizatoare de pălării couture, pasionată de modă sustenabilă și conservarea tradițiilor creative; Gareth Neal, designer de mobilier recunoscut internațional pentru combinarea inovatoare a tehnologiilor ultramoderne de fabricare cu tehnici tradiționale; Lola Lely, artistă multidisciplinară din Londra a cărei muncă scoate în evidență procese și narațiuni ce combină practici contemporane cu tehnici tradiționale.

Partenerii locali în proiectul Crafting Futures sunt Andreea Machidon, arhitect și designer în cadrul fundației Pro Patrimonio și dezvoltatoare a colecției Honest Goods; Andrei Georgescu, fost manager al Mestesukar Butiq și în prezent manager al Corizom, un program de creație internațional; Marlene Stanciu, activistă și cercetătoare în craft pasionată de ruralism și slow design și fondatoare a KraftMade; Oana Neneciu și Loredana Pană, coordonatoarele DeltaCraft, o platformă colaborativă de susținere a meșteugurilor în Delta Dunării; Corina Bucea, manager de proiecte la Centrul Cultural Clujean, reprezentând programul România Remarcabilă; Teodor Frolu, architect și activist pasionat de patrimoniu, reprezentând Patzaikin, inițiativă care dezvoltă produse menite să readucă în atenţia publicului tradiţiile meşteşugăreşti din Delta Dunării, precum și platforma naţională Tradiții Creative.

Despre proiect ne-au povestit, printr-o serie de interviuri, Annemarie O'Sullivan, Carol Carey, DeltaCraft, Dorit Young, Gareth Neal și KraftMade.

Programul British Council Crafting Futures, destinat promovării meșteșugului la nivel global prin cercetare și educație, lasat de British Council, face parte din formatul UK Focus din cadrul Romanian Design Week. Din programul UK Focus face parte si proiectul Circular Cultures.

Proiectul este curatoriat și organizat de British Council România împreună cu The Institute și Centrul Cultural Clujean.

https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/crafting-futures