Am pus bazele ediției de anul acesta a Romanian Design Week sub tema CHANGE, din convingerea fermă că designul poate contura un viitor mai bun. Un viitor comun mai bun poate fi construit însă doar împreună, așa că, în mod firesc, pentru RDW 2021 am ales tema TOGETHER.
RDW 2021 își propune să investigheze și să deconstruiască procesele colaborative și multidisciplinare, pentru a descoperi cum să le aprofundăm, normalizăm și scalăm la nivel de proiect, de cartier, de societate.
În acest context, am vrut să vorbim cu unii dintre cei mai calificați specialiști în domeniu la nivel internațional, pentru a sublinia importanța de a privi designul și industriile creative printr-un filtru analitic, de a înțelege rolul și importanța acestora în societatea actuală și de a porni un dialog despre viitor.
„În acest moment este imposibil de spus cum va arăta lumea săptămâna următoare, luna următoare sau anul viitor. Și totuși știința comportamentală și istoria prezic ferm că această pandemie de Covid-19 ne va transforma profund viețile, practicile profesionale și procesele artistice și creative pe termen lung. ”, ne spune GiannaLia Cogliandro Beyens, Secretar General al ENCATC – European Network on Cultural Management and Policy.
„Ce putem totuși prezice cu certitudine este că impactul crizei declanșate de coronavirus asupra sectoarelor culturale și creative, asupra obiceiurile culturale ale cetățenilor și asupra profesioniștilor din industrie sunt cu adevărat profunde. Sectoarele cultural și creativ sunt printre cele mai afectate de pandemie. Estimările preliminare ale Eurostat, privind criza Covid-19, spun că poate afecta până la 7.3 milioane de joburi creative și culturale din Europa. Peste 30% dintre oamenii afectați sunt proprii lor angajați și suferă de lipsa unor măsuri de protecție socială adecvate.
Mulțumită pandemiei de Covid-19, mai mult ca niciodată, importanța culturii și creativității pentru societate devine clară. Disponibilitatea conținutului cultural contribuie la sănătatea noastră mintală și la bunăstarea noastră, iar multe instituții culturale au oferit în această perioadă conținut online gratuit pentru a susține aceste lucruri. Modelele de business sustenabil în timpul și după criza inițială sunt imperative pentru supraviețuirea sectorului. Ignorarea celor mai fragile parți ale acestui sector poate cauza daune economice și sociale ireparabile. Provocarea curentă este de a contura soluții publice care îndepărteaza impactul negativ pe termen scurt și ajută la identificarea noilor oportunități pe termen mediu pentru diferiți actori publici, privați și non-profit implicați în producția creativă și culturală.”
GiannaLia Cogliandro Beyenseste de asemenea administrator al programului de mobilitate Thomassen. Cu peste 27 de ani de experiență în afaceri europene și relații internaționale, este expert în advocacy, politici culturale și management strategic, mai ales în contextul organizațiilor culturale internaționale. Anterior Policy Officer al Forumului Cultural EUROCITIES, ea a conturat cu succes și coordonat câteva proiecte transnaționale în educație și cultură. GiannaLia a fost de asemenea Secretar General al Asociației Orașelor Culturale Europene ale anului 2000, înființată în 1996 de către Comisia Europeană.
Jurnalist din 1993, și-a început cariera ca ofițer de presă și PR al filialei N.A.T.O din Roma. A redactat, pentru Comisia Europeană, zece rapoarte privind politicile sociale europene și un studiu de impact asupra Orașelor Culturale Europene ale anului 2000.
A terminat studiile la Universitatea “La Sapienza” din Roma și deține o diplomă în Științe Politice – Relații Internaționale, un masterat în Studii de Carieră Europene & Internaționale și un alt masterat în Constituția Europeană.