Mergi la conţinutul principal
search

Granland | Part of RDW Design Flags

  • 11 Martie 2025
  • News

Expoziția „Garland” este realizată de Simon Mattisson și prezentată în cadrul Romanian Design Week cu sprijinul Ambasada Suediei. 

Granland este producție circulară de mobilier, un material nou, o explorare a formei într-o nouă metodă de producție și utilizarea designului ca mijloc de comunicare a unei probleme de mediu în curs de desfășurare. Ca un simptom al încălzirii globale, un gândac de o jumătate de centimetru, gândacul de scoarță de molid, a devastat pădurile europene în ultimii ani. Numai în Suedia, 27 de milioane de metri cubi de pădure de molid au murit din 2018, când au început atacurile din cauza unei secete severe. Acest lucru i-a costat până acum proprietarilor de păduri suedezi aproximativ 12 miliarde SEK în valoare de lemn pierdut. Viitorul pare sumbru; Suedia se încălzește din ce în ce mai mult, iar gândacii de scoarță de molid se înmulțesc într-un ritm alarmant.

În prezent, nu există măsuri eficiente pentru a ne proteja pădurile de daunele cauzate de acest gândac. Simon a dezvoltat un compozit din lemn care conține lemn de molid deteriorat de gândacul de scoarță pentru imprimare 3D. Cu ajutorul acestui material a proiectat și realizat o colecție de mobilier, inspirată din modelele pe care gândacii de scoarță le lasă sub suprafața scoarței de molid.

rdw

Parțial pentru a arăta utilizări alternative pentru acest lemn deteriorat și, de asemenea, pentru a folosi designul ca mijloc de conștientizare, comunicând problema gândacului de scoarță de molid. Colecția este concepută cu o metodologie de design proprietară pentru producția LSAM. Mobilierul este realizat dintr-o singură bucată solidă, cu 0% deșeuri. Toată producția de mobilier și materiale se face în Suedia.

 

Toate piesele de mobilier Granland sunt biodegradabile și 100% circulare, ceea ce înseamnă că puteți topi cu ușurință un raft și puteți produce unul nou cu 100% din materialul original. Limbajul formei vine dintr-o ambiție de a găsi un teren comun între două lucruri atât de extrem de diferite, cum ar fi modelele săpate de gândacul de scoarță de molid și fabricarea aditivă la scară largă (LSAM), cu scopul de a crea ceva cu adevărat nevăzut, dacă așa ceva este posibil. Ambiția Granland este să răstoarne concepțiile învechite despre ceea ce este și poate fi o piesă de mobilier, ce este cu adevărat producția durabilă – și – să facă acest lucru cu o formă fizică care nu a fost posibilă până acum.

Granland face parte din proiectul Woodlife Sweden produs în 2024 de Institutul Suedez în colaborare cu Architects Sweden, Swedish Wood, Swedish Wood Award și Swedish Forest Industries, cu sprijinul Svensk Form și Swedish Federation of Wood and Furniture Industry (TMF). Expoziția Woodlife Sweden prezintă modul în care arhitecții și designerii lucrează în mod inovator cu lemnul, o materie primă atemporală și regenerabilă care, în arhitectura suedeză, se întâlnește cu cea mai recentă tehnologie. 40 de proiecte, la diferite scări și din toată Suedia, au fost selectate pentru a vizualiza modul în care arhitectura, designul și urbanismul pot contribui la reducerea impactului asupra climei al clădirilor și produselor și pot avea impact asupra dezvoltării viitoare în conformitate cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Proiectele prezentate în cadrul expoziției Woodlife Sweden se confruntă cu o schimbare de paradigmă în industria construcțiilor, unde lemnul, ca singur material de construcție regenerabil, joacă un rol cheie.

rdw
Lemnul este singurul material de construcție regenerabil și, prin urmare, industria lemnului se află în centrul dezvoltării durabile. Dar industria nu poate face față provocărilor singură – doar printr-o strânsă colaborare cu arhitecți, designeri, ingineri și mediul academic poate inovarea să fie împinsă dincolo de limitările actuale și să fie implementată direct în procesele de construcție pentru orașe mai durabile.

rdw

O societate durabilă are grijă de pădure ca resursă regenerabilă și vie. În Suedia, folosirea lemnului și a pădurilor sunt protejate prin lege din 1903, iar atunci când un copac este doborât, sunt plantați cel puțin doi copaci noi. Pădurea poate genera materiale pentru multe clădiri noi, precum și alte materiale pentru un oraș durabil, inclusiv ambalaje și țesături. Pădurile reprezintă până la 70% din suprafața Suediei, care are o tradiție lungă de utilizare a materiilor prime ale naturii în mediul construit, ceea ce este clar vizibil în opiniile arhitecților suedezi despre construcții. Lemnul este o materie primă atemporală și regenerabilă care îndeplinește cea mai recentă tehnologie din arhitectura suedeză a lemnului, iar astăzi reduce timpul de construcție semnificativ. Arhitecții, designerii și urbaniștii sunt obișnuiți să combine inovația și experiența bazate pe moștenirea culturală și abilitățile de a crea spații și obiecte unice.

rdw
Granland este un exemplu de îmbinare a unui model de afaceri cu gândirea circulară, care lucrează de la început cu design și planificare. Aproximativ 80-90% din condițiile de reciclare sunt create în timpul procesului de proiectare. Circularitatea necesită un anumit nivel de reciclare în producție, utilizarea materialelor locale pentru a evita rutele lungi de transport și reutilizarea materialelor. Predispoziția lemnului de a fi folosit circular este o dimensiune suplimentară a beneficiilor sale pentru mediu. Lemnul este singurul material de construcție regenerabil disponibil și se încadrează perfect într-un sistem circular, atât în ​​​​producție, cât și de la pădure la pădure. Designul de mobilier a parcurs un drum lung în utilizarea designului reciclat sau durabil în producția nouă și îi inspiră pe alții să urmeze exemplul.

Credit Foto: Erik Djurklou


Expoziția „Garland” face parte din formatul RDW Design Flags.