Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week (RDW), cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, a fost organizată în jurul temei CHANGE, în perioada 11-20 septembrie.
Într-o perioadă în care industriile creative locale au fost profund afectate de izbucnirea pandemiei, Romanian Design Week s-a adaptat pentru a le oferi designerilor, artiștilor și arhitecților oportunitatea de a-și expune lucrările în ciuda contextului nefavorabil și de a demonstra cum, cu un strop de creativitate și solidaritate, chiar și o situație dificilă se poate transforma într-o adevărată oportunitate.
Anul acesta festivalul a avut și o ediție digitală unde am adunat o serie de interviuri cu experți în design, arhitectură și industrii creative din România care și-au împărtășit cu noi părerile despre rolul designului într-o lume în schimbare.
În primul interviu din serie am vorbit cu Ovidiu Hrin. Următorul specialist care ne-a împărtășit opiniile sale este Domnica Mărgescu, Fashion Director Elle România.
Photo credits: Domnica Margescu by Dan Beleiu
1. Cum crezi că va schimba pandemia lumea, felul în care trăim sau interacționăm, atât unii cu ceilalți, cât și cu orașele în care locuim și cu spațiile în general?
Cred că lumea va reveni la „normal” la un moment dat, asta dacă ce era înainte se poate numi „normal”. Eu una am avut timp. Timp pe care nu l-am avut niciodată. Timp de care m-am bucurat. Schimbare va exista în fiecare dintre noi în raport cu tot ce ne înconjoară, dar cred că e prematur să definim exact această schimbare.
2. Cum a fost lumea designului afectată de pandemie și cum poate deveni aceasta mai relevantă și mai rezistentă (rezilientă)?
Lumea modei a fost afectată de pandemie: se va produce mai puțin, designerii vor crea mai puține colecții într-un an. Pe piața de modă internațională există un mare dezechilibru, designerii erau obligați să facă peste șase colecții pe an, ceea ce le afecta creativitatea. Acum se discută să se revină la doar două colecții pe an, ceea ce ar fi mult mai firesc și din punct de vedere al sustenabilității.
3. Cum crezi că va schimba pandemia rolul designului în viitor?
Designul va exista mereu, nu se va schimba. Cred însă că se vor cerne niște lucruri și că va crește calitatea.
4. În ce măsură și cum ajută creativitatea în procesul nostru de adaptare/schimbare? În opinia ta, designul ne ghidează în acest moment spre o lume mai bună?
Creativitatea este salvarea designerilor, dar și a noastră, a tuturor. Datorită creativității lor vom avea și noi parte de o lume mai frumoasă, mai bună!
5. Ce crezi că se va întâmpla în continuare (viitorul apropiat) în design?
Omul are capacitatea de a se (re)adapta în orice situație. Așadar, cred că schimbarea va fi una pozitivă!
Pentru că RDW 2020 s-a desfășurat sub semnul schimbării și ne-a demonstrat, mai mult decât oricare ediție de până acum, ce rol important au colaborarea și empatia, manifestate chiar și de la distanță, tema ediției de anul viitor, cea cu numărul nouă, va fi dedicată tuturor acelora care au contribuit la ce este astăzi festivalul. Astfel, Change devine Together.
Vezi mai multe despre call-ul de proiecte pentru ediția 2021 aici.