Pentru că 2020 este un an al schimbărilor, iar cea de-a opta ediție a Romanian Design Week abordează tocmai această temă, am fost curioși să aflăm cum se raportează profesioniști din domeniile creative la schimbare astăzi.
Expertizele lor se vor regăsi și în expoziția Possible Realities @CHANGE, care va avea loc la Combinatul Fondului Plastic în perioada 11-20 septembrie.
Tsvetelina Georgieva este co-fondator și CEO DesignMorphine și este responsabilă de dezvoltarea și popularizarea companiei la nivel global, cu entități în 82 de țări. În plus, dezvoltă strategia pe termen scurt și lung a companiei și este liantul cu entitățile guvernamentale și cu publicul larg. În prezent, Tsvetelina este canditat al programului de PhD la Universitatea de Arhitectură, Inginerie Civilă și Geodezie din Sofia, Bulgaria, cu teza „Design Parametric: educație, business, dezvoltare”, inspirată din activitatea sa cu DesignMorphine. În timpul studiilor doctorale, Tsvetelina caută să ofere perspectiva unică și provocatoare a unui architect, în același timp solidificându-și calitățile de leadership și management.
Are experiență de peste 8 ani ca arhitect și designer, atât în studiouri mari de arhitectură, cât și ca freelancer, în portofoliul său regăsindu-se proiecte diverse, de la clădiri de birouri și clădiri de utilitate publică, la spații rezidențiale și design interior. Tsvetelina este autoarea a numeroase articole pentru diverse publicații de specialitate, în principal în legătură cu specializarea ei pe Tehnologie Arhitecturală sau cu activitatea ei la DesignMorphine. Tsvetelina a finalizat studiile masterale în 2012, la Departamentul de Tehnologie Arhitecturală din cadrul UACEG, Sofia.
1. Cum crezi că va schimba pandemia lumea: modul în care trăim sau interacționăm cu ceilalți, orașele în care trăim și spațiile în general?
Lumea s-a schimbat foarte mult în ultimele câteva luni, dar cred că se vor observa mai multe efecte în anii următori. Vedem că tot ce ne înconjoară devine digital - astăzi, afacerea cuiva nu poate fi competitivă dacă nu oferă servicii online. În DesignMorphine am început să oferim educație online acum câțiva ani și acum este singura soluție posibilă pentru cursurile pe care le desfășurăm.
În ultimul deceniu tehnologia ne-a afectat foarte mult viața. Au fost multe discuții dacă acest lucru este unul pozitiv sau negative, dar în timpul pandemiei am văzut că este singurul mod posibil de a putea fi împreună - familii, întreprinderi, guverne. Prin urmare, ceea ce am prevăzut pentru viitor este că oamenii vor trăi în lumea digitală mai mult ca oricând.
2. Cum va schimba pandemia rolul designului în viitor?
Indiferent ce fel de designer ești și care este domeniul tău de activitate – designul este întotdeauna făcut pentru oameni. Așa cum a fost și în trecut, în viitor designul va fi condus în principal de nevoile persoanelor sau ale societății noastre în ansamblu. Reglementările pentru diferite tipuri de spații se schimbă și astfel fluxul de lucru trebuie să se adapteze la realitatea respectivă. Cred că tehnologiile precum realitatea virtuală și realitatea augmentată vor continua să se dezvolte și să se răspândească mai mult în viața noastră de zi cu zi - într-un mod de a compensa distanța socială.
3. Crezi că este creativitatea un instrument esențial pentru adaptare și/sau pentru schimbare? Crezi că traiectoria actuală a designului duce către o lume mai bună?
Creativitatea a fost întotdeauna o forță de formare în lumea noastră. Trebuie să fii creativ pentru a obține cele mai bune rezultate, indiferent de profesie. Deci este unul dintre cele mai importante instrumente pentru societatea noastră de a merge mai departe - cu sau fără pandemie. Astăzi trebuie să fim mai creativi ca niciodată, astfel încât să ne putem da seama cum să continuăm să trăim cele mai bune vieți posibile în realitatea pandemică, dar luând în același timp în considerare probleme precum încălzirea globală și poluarea.
Efectele pandemiei se vor vedea în lunile următoare, chiar ani. Pentru mine, viitorul designului constă în dezvoltarea constantă a noilor tehnologii care ne oferă posibilitatea de a fi creativ în feluri diferite. Astăzi avem software și instrumente care ne permit să proiectăm tot ceea ce mintea noastră ar putea sau nu să-și imagineze. Mai mult, avem tehnologii care ne oferă mijloacele de a ne vedea modelul digital în mâinile noastre în câteva minute. Deci cel mai important pentru designeri este să se autodepășească constant și să învețe noile tendințe pentru a fi relevanți.
5. Ce crezi că se va întâmpla în continuare în lumea designului?
Schimbarea se întâmplă într-un ritm incredibil. Cred că designul va fi din ce în ce mai digital. Noile tehnologii și instrumente vor oferi designerilor mai mult timp pentru proiectare decât operațiunile, comunicațiile, urmărirea, gestionarea comenzilor, etc, ceea ce în trecut constituia cel mai mare procent din munca lor. Cei care sunt originali și au ceva diferit de oferit vor fi întotdeauna cei mai de succes într-o lume care devine mai competitivă ca niciodată.
Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.