„iele world își propune sa devină un motor social în zona Gorj prin implicarea comunității locale în procesul de creație. În acest sens organizăm lunar <<Șezătoarea ielelor>>, eveniment în cadrul căruia femeile din zona urbană participă la diverse activități din atelier, învațând să toarcă, să croșeteze sau să prelucreze fetru.”
- Oana Tudose*
Măștile reprezintă o lume arhaică cu rădăcini în mitologia ielelor, redând chipurile distorsionate ale celor care au fost martori ai jocului si cântecului profan. Abstractizarea chipurilor esențializează sentimente și dialoguri exagerate, încercând astfel să materializeze transcendența către meleaguri imaginare ale unor vieți pământene.
Tehnica de execuție este una textil-artizanală folosind materiale naturale precum lâna de ovine în stare primă, lâna colorată cu ajutorul pigmenților artificiali și a plantelor naturale și întăritor textil pe bază de apă.
Procesul de producție explorează tehnici tradiționale de prelucrare și unelte dispărute complet din repertoriul cultural imaterial precum torsul lânii și împâslirea manuală cu apă. Alte tehnici de prelucrare tradiționale includ brodatul, croșetatul, împletitul și chiar vopsitul lânii cu plante naturale sezoniere.
Conceptele sunt inspirate din mitologii românești și ritualuri arhaice, precum ielele, moșul și baba, jocul cerbului și muma pădurii, iar materialele folosite sunt naturale, locale și regenerabile.
*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.