Mergi la conţinutul principal
search

THE COSMOPOLITAN - transformarea unui turn de birouri din centrul orașului Bruxelles în bloc de locuinţe

  • Artist BOGDAN & VAN BROECK
  • An 2020
  • Categorie Architecture

Cum le place să reflecteze asupra oraşului prin ochii artiştilor, BOGDAN & VAN BROECK le-au invitat pe artistele de la memymom – Lisa De Broeck şi mama ei, Marilène Coolens - să propună o interpretare personală a proiectului The Cosmopolitan, o clădire de birouri din anii '60  care a primit o a doua viaţă ca bloc de locuinţe.

01
memymom

BOGDAN & VAN BROECK proiectează pentru traiul colectiv într-un oraş incluziv. În contextul lui The Cosmopolitan, diversitatea socioculturală este foarte mare. Locuinţele pentru studenţi sunt amestecate cu prostituţia stradală, două teatre, o grămadă de restaurante, imigranţi şi refugiaţi, incubatoare de afaceri, galerii de artă, un muzeu nou şi toate felurile de locuinţe. În acest context, memymom pun în scenă diversitatea cartierului prin evocarea diverselor personaje jucate de Oana Bogdan. Imaginile arată The Cosmopolitan ca parte a unui context urban în care oameni diferiţi duc vieţi complet diferite, la doar câteva clădiri distanţă. Un oraş incluziv.

De-a lungul Cheiului cu blocuri din piatră din Bruxelles, un turn din anii '60 a fost proiectat pentru o clinică și spații de birouri. BOGDAN și VAN BROECK l-au schimbat profund, decojindu-l și adăugându-i 3 etaje. Păstrarea structurii oferă înălțimi libere de peste 3 metri, nemaiîntâlnite în clădiri noi. De asemenea, a redus cantitatea de moloz, care a limitat apoi circulația camioanelor în centrul orașului și a diminuat impactul asupra mediului.

02

Birourile și spațiile comerciale ocupă primele 2 niveluri, iar o mare varietate de apartamente nivelurile superioare. De-a lungul fațadelor către est și vest, balcoane generoase se cuibăresc într-o structură metalică ușoară, oferind vederi excepționale asupra orașului Bruxelles. Panourile din aluminiu perforate sservesc ca protecție împotriva soarelui și vântului, dar creează, de asemenea, un joc de lumină și umbră în continuă schimbare, care animă fațadele. Un reper alb a schimbat orizontul Bruxelles-ului în mai bine.


architecture: BOGDAN & VAN BROECK – O. Bogdan, L. Croegaert, M. Czvek, M. Lefeber, M. Pocuch, S. Poot, T. Rigby, D. Stefanescu, L. Van Broeck, L. van Innis, T. Willemse / structure: UTIL Struktuurstudies / techniques: Concept Control / acoustics: ASM Acoustics / project management: Cetim


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.