„Acest proiect răspunde temei schimbării prin dorința de reorientare înspre un public nou, un public care cu siguranță există, cu un simț estetic dezvoltat, dar care poate nu a atins încă stabilitatea financiară ce îi permite să achiziționeze un obiect de design care în mod normal poate ajunge la prețuri ridicate. Se dorește o apropiere, la propriu, a designului de obiect de o mai mare masă de oameni. Vorbim tot de o schimbare prin conștientizarea costurilor ridicate, existente în mod normal în designul de obiect - prototipare, dezvoltare și întreg procesul necesar - și încercarea reducerii acestora prin alegerea unor materiale și a unor tehnici de prelucrare, care să permită poziționarea obiectelor rezultate pe o altă treaptă financiară, fără ca acest lucru să însemne vreun compromis estetic de orice fel. Putem vorbi chiar de un fast design, însă nu prin a-i atribui proaste practici care contribuie la realizarea lui, ci dimpotrivă, un fast design care să fie benefic de ambele părți, atât pentru public, cât și pentru designer.”
- Radu Abraham
Prin alegerea unui material accesibil și prin gândirea unor principii de execuție și asamblare rapide, cât și a anumitor tipuri de finisaje aplicate materialului, designerul își propune să realizeze o serie de obiecte sculpturale, cu un caracter estetic puternic, dar care să vină ca o alternativă accesibilă financiar la obiectele de design care, din diverse motive, pot atinge costuri ridicate. Astfel, această serie de obiecte vorbește, în mod real, și unei noi piețe. O piață mai largă și, mai mult decât atât, o piață care deși poate avea niște valori estetice foarte bine conturate, adesea nu și le poate satisface din motive financiare.
Ideea pleacă de la posibilitățile latente de bucurie, pe care un obiect de design le poate transmite sub diverse forme și care de multe ori sunt blocate de către costurile ridicate. Designul are posibilitatea să binedispună prin proprietățile estetice pe care obiectele ce definesc acest domeniu le au, iar un designer poate avea răspunsuri în acest sens.
Printr-un research de materiale și tehnologii, se pot oferi alternative calitative din punct de vedere estetic, care să rămână la costuri rezonabile. Acesta este scopul pe care îl are și seria In Joy.
*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.