„Imaginează-te luând cina cu prieteni, acasă sau la restaurant. Observă masa de lemn la care stai, scaunele, mâncarea, băutura, florile din vază. Gândește-te la întregul deșeu pe care acest scenariu comun îl produce: rumegușul de la mobilierul de lemn; cojile, sâmburii și semințele de la cepe, avocado, rodii și nuci; apa în care au fost fierte urzicile; cozile de morcov; frunzele și petalele florilor care se ofilesc. Ce ar fi dacă ai putea să transformi toate aceste deșeuri în culori? Așezat la masă vei putea observa acest proces și înțelege cum produsele secundare pot fi transformate în pigmenți într-o economie circulară. Instalația folosește resturi de la un atelier de tâmplărie, de la un restaurant și de la o florărie pentru a ilustra atât procesul cât și potențialul transformării deșeurilor în pigmenți naturali.”
- Andreea Tron*
Este un fapt deja cunoscut că industria textilă este una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel mondial. O parte semnificativă vine din utilizarea pigmenților și a materialelor sintetice care exploatează resursele neregenerabile ale planetei. Acest proiect urmărește să ofere o alternativă sustenabilă, reintegrând tradiția și meșteșugul în procesele de design și producție. Scalând acest scenariu simplu poate duce la o schimbare realistă către o economie circulară.
*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.