Odată cu deschiderea primului muzeu privat din România din ultimii 80 de ani - Muzeul de Artă Recentă - expoziția temporară „RAI din IAD” a fost una din trei debutante.
Expoziția adresează puncte de vedere despre religia în arta recentă. Victor Bartiș a fost însărcinat cu identitatea vizuală, compusă din key-visual, catalog de artă si conținut pentru website, pentru care a ales sa creeze animație acompaniată de sunet texturat.
Abordarea lui a fost exprimarea dicotomiei - Rai și Iad - sub forma a doi poli în jurul cărora artiștii au gravitat, mai tot timpul, găsind baleeri sau zone gri între cele două.
Crearea unei ambigrame - un element grafic citit fie ca RAI sau IAD, depinzând de unghiul de citire - se potrivește cu idea esențială și permite mult joc grafic. Foarte important, această abordare crează o soluție grafică deschisă, cu loc de interpretare, și nu limitează cum expoziția ar trebui văzută.
Echipă proiect:
Graphic Design: Victor Bartis
Client: MARe/Muzeul de Artă Recentă
Curator: Erwin Kessler
Curator-asistent: Cristian Vechiu
Coordonator/Editor: Erwin Kessler
Traducere: Ioana Șerban, Cristian Vechiu
Corectură/: Dușa Udrea-Boborel (RO), Mihaela Ghiță (EN)
Documentare: Antonia Iordache și Ioana Șerban
Copyright: Erwin Kessler, Cristian Vechiu, Ioana Șerban; MARe & Vellant, 2018
Foto credits: Alexandru Paul, Miluță Flueraș, Ștefan Jammer - curtoazia galeriei EASTWARDS PROSPECTUS Gallery, Suzana Dan, Alina Buga, Ovidiu Feneș, Belu-Simion Făinaru.