La sud de centru zace o zonă imensă, un amestec de teritorii necunoscute, relativ inaccesibile și prost sau deloc folosite. Proiectul delirant al lui Ceaușescu rupe în continuare Bucureștiul și definește un imens „Oraș Interzis”. Instituții publice fundamentale (Senat, Camera Deputaților, Parlament), dar și ceea ce ar trebui să fie locuri căutate și accesibile (de pildă, Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC) sunt izolate pe un deal arid.
La sud de centru zace o zonă imensă, un amestec de teritorii necunoscute, relativ inaccesibile și prost sau deloc folosite. Proiectul delirant al lui Ceaușescu rupe în continuare Bucureștiul și definește un imens „Oraș Interzis”. Instituții publice fundamentale (Senat, Camera Deputaților, Parlament), dar și ceea ce ar trebui să fie locuri căutate și accesibile (de pildă, Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC) sunt izolate pe un deal arid. În spatele cortinelor de beton se află non-spații și resturile unui patrimoniu urban excepțional, uitat și aflat într-o stare de degradare accelerată. Interese individuale, operațiuni sălbatice și proiecte uneori bine intenționate, dar necorelate, sunt pe cale să distrugă ce a mai rămas.
Fragment din fosta stradă a Salvatorului. Foto: Vlad Bâscă
Expoziția Uranus Conciliere: O expoziție în spațiul public este un proiect Zeppelin & Ideilagram și face parte din cadrul „Uranus Acum” – un program pe termen lung, dedicat memoriei și viitorului zonei Uranus-Izvor-Rahova.
În 2019, a fost organizată o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC și mai multe instalații ce reconstituiau fragmente de clădiri distruse din zonă. În 2022, apare cartea „Uranus Acum” și această expoziție, ce conține două secțiuni principale.
Prima, intitulată „Urme”, se compune din 10 instalații răspândite pe teritoriul fostului cartier. Ele alcătuiesc un traseu explicativ despre locuri care au dispărut complet sau din care s-au păstrat doar fragmente. Este adus, în mod simbolic, trecutul înapoi și propus drept resursă pentru viitor. Cea de-a doua, „Mai departe”, are loc tot în spațiul public, și anume în parcul Izvor, în jurul așa-numitului „Rond al Bicicliștilor”. Secțiunea este dedicată unor idei și principii pentru viitorul zonei, precum și unor propuneri civice, arhitecturale și urbanistice.
Expoziția va integra și o componentă digitală (inclusiv resursele de cercetare). Elementele de realitate augmentată de pe instalațiile din spațiul public vor direcționa vizitatorii către o arhivă cu imagini vechi și contemporane, planuri redesenate și texte. Aceasta va fi integrată în platforma on-line „Uranus Acum”, ce va fi lansată odată cu expoziția.
*
[ EXHIBITION ] | 16 MAI - 20 IUNIE |
*
instagram Zeppelin
instagram Ideilagram