Mergi la conţinutul principal
search

RDW 2020

RDW 2020

  • 22 Ianuarie 2020

A opta ediție a Romanian Design Week propune tema: SCHIMBAREA (CHANGE). Festivalul, planificat pentru perioada 15-24 mai, a fost amânat, noile date de desfășurare urmând să fie anunțate cât mai curând posibil. 

Începând cu anul acesta, RDW va avea o nouă arhitectură de festival și va aborda anual o temă diferită în jurul căreia se va contura întregul eveniment.

Romanian Design Week 2020 își propune, așadar, să investigheze procesele și contextele care generează SCHIMBARE, să chestioneze rolul designului într-o economie circulară, să prezinte proiecte, materiale și procese inovatoare, care găsesc noi metode de abordare a designului și care adaugă un filtru social efortului lor, găsesc soluții sustenabile pentru problemele abordate sau, pur și simplu, aleg un mod complet nou de rezolvare a unei provocări a societății de astăzi.

Festivalul de anul acesta propune astfel un exercițiu de regândire și redesenare a designului într-o lume în schimbare: de la design experimental, noi tehnologii și procese de producție, până la rolul meșteșugului și al folosirii materialelor naturale în designul contemporan. Acestea vor fi completate de proiecte de cercetare și de inițiative comunitare, care vor modela lumea de mâine.

Expoziția tematică a ediției propune un traseu structurat pe mai multe subteme și concepte expoziționale, care îl va încuraja pe vizitator să exploreze toate fațetele sustenabilității, de la importanța utilizării raționale a resurselor naturale și a conservării patrimoniului imaterial, prin integrarea acestuia în procesele de design contemporan, la produse conceptuale și proiecte-experiment care aduc în discuție relația dintre inovație și viitor, proiecte care pun accentul pe reciclare sau produse de serie sustenabile.

Totodată, expoziția va cuprinde proiecte care îmbunătățesc diverse spații de utilitate publică, o colecție de proiecte care vorbesc despre reciclare, dar și o selecție de branduri de design românesc care încorporează sustenabilitatea în filosofia lor.

Din preocuparea pentru dezvoltare comunitară, incluziune socială și ecologie, elemente ce creionează astăzi agenda designului, RDW 2020 va prezenta inițiative locale și recente ale designului conceptual, experimental, social și incluziv, completate de proiecte de cercetare și inițiative de design sustenabil.

Expoziția va fi curatoriată de echipa RDW în acord cu tema aleasă, renunțându-se astfel la call-ul de înscrieri. Dacă aveți însă proiecte care se încadrează în tema dată, ne puteți scrie până la sfârșitul lunii ianuarie la hello@romaniandesignweek.com.

Pe lângă componentele consacrate, precum evenimentele conexe sau spațiul central, festivalul va avea anul acesta noi formate sub care vor fi reunite o serie de expoziții internaționale de design, o secțiune dedicată designului pentru copii, una dedicată filmului de specialitate sau profesioniștilor din domeniu, dar și un design market.

Pe lângă cele de mai sus, ediția de anul acesta a Romanian Design Week va sărbători comunitățile creative și hub-urile locale propunând trasee speciale de design prin cartierele Bucureștiului, dar și reluând un format foarte popular al festivalului, Architecture Night In, care oferă ocazia de a vizita studiourile de arhitectură favorite și de a participa la cele mai cool petreceri din oraș.

2020 aduce și cel mai mare Design Market de până acum, care va reuni obiecte de design atent selectate.

Din programul festivalului nu vor lipsi nici petrecerile tematice sau contextele pentru networking.