Mergi la conţinutul principal
search

24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971

  • Artist Daniel & Andrew
  • An 2020
  • Categorie Graphic Design
„Lucrul cel mai special este că expoziţia se oprește asupra unui moment la care istoria părea să-și schimbe cursul și care, în mod neașteptat, localizează, în plan regional și internaţional, experienţele neo-avangardei artistice din România la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970.”

- Andrei Turenici, Daniel & Andrew*

24

Inspirată de titlul poemului 24 de argumente (1984) semnat de artistul Paul Neagu, expoziția invită la o lectură multiplă a experienţelor, tempourilor și a finelor ţesături împletite între naraţiunile instituţionale și cele individuale, între condiţiile locale și dialogurile globale, pornind de la o serie de lucrări concepute în această perioadă de artiștii prezentaţi în expoziţie. Astfel, "24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971" oferă posibilitatea de a revizita traiectoriile individuale ale artiștilor, de a urmări diversitatea de medii abordate și de a înţelege semnificaţiile acestui moment în istoria artei locale, stabilind un traseu nonliniar, transversal, între diferitele constelaţii ale expoziţiei. Dincolo de varietatea mediilor, a tradiţiilor și a reperelor care au modelat arta acestor personalităţi, a conexiunilor incidentale care s-au produs ca urmare a vizitei lui Demarco în România, expoziţia de faţă nu se oprește asupra legăturilor și traseelor biografice, ci mai degrabă cercetează existenţa unui spirit comun care a definit această generaţie de artiști.


Andrei Turenici // Alina Georgescu // Daniel Mihalcea


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.