Mergi la conţinutul principal
search

Atlasul Comunismului

  • Artist Kadna
  • An 2020
  • Categorie Graphic Design
„Pentru a aduce la suprafață poveștile complexe ale orașului Suceava, locul în care m-am născut, am ales să îl reprezint prin trei metode vizuale, prin hărți, ilustrație și fotografie. Prin rolul meu de designer, am reușit să găsesc o modalitate de a ilustra vocea interioară și colectivă a comunității.”

- Alexandra Cîrstean aka Kadna*

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, al cărui guvern a fost considerat unul dintre cele mai represive din Estul Europei (1965-1989), a transformat țara într-un proiect de arhitectură, bazat pe narcisism și putere politică. În delirul său național, orașul Suceava a fost demolat masiv, iar proprietățile oamenilor au fost distruse. Astăzi, după 30 de ani de la căderea comunismului, încă putem vedea efectele regimului dictatorial, în oamenii și în locurile din jurul nostru.

01

Acest proiect este rezultatul unei colaborări cu locuitorii Sucevei, care și-au împărtășit experiențele și amintirile. Principalul scop al acestui atlas este de a ridica noi întrebări, nu de a recrea istoria, și de a încuraja conversații între generațiile care au trăit în timpul comunismului și cei care s-au născut după această perioadă.

02

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.