Mergi la conţinutul principal
search

Avionabil

  • Artist Asociația HUBS
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Fabricația digitală este esențială în procesul obținerii de noi obiecte rezultate din reasamblarea anumitor piese de avion. Piesele trebuie scanate 3D, studiate într-un software de modelare 3D și dotate ulterior cu piese adaptoare realizate prin prototipare rapidă, cu ajutorul printării 3D și a debitării computerizate.
În timpul acestui proces, nu doar de piesele de avion suferă o schimbare, ci și întreaga metodologie de design. În plus, elevi și studenți învață despre concepte noi precum upcycling și economie circulară în timp ce își aprofundează domeniul de studiu, respectiv aviația, prin metode practice.”

- Asociația HUBS

„ ”

Atelierul HUBS se află în incinta ROMAERO, una din puținele facilități de producție dedicate industriei aerospațiale – una dintre cele mai sofisticate industrii. Ca atare, printre obiectele casate se găsesc numeroase materiale și subansamble valoroase, clasificate la un moment dat ca fiind „avionabile”. Termenul „avionabil” descrie atât starea, cât și calitatea superioară, amândouă satisfăcând cerințele exigente ale tehnologiei aerospațiale. În momentul în care acestea nu mai sunt „avionabile”, ele devin inutilizabile. Prin urmare, proiectul urmărește utilizarea acestor piese în componența unor obiecte de design care să le pună în evidență atât calitățile estetice cât și rolurile funcționale.

„ ”

În cadrul parteneriatului cu ROMAERO, aceste activități vor fi integrate în programul de învățământ dual, prin care elevii își efectuează necesarul orelor de practică în contexte de muncă reală. Astfel, proiectul creează o oportunitate de a aduce împreună designeri, elevi și tehnicieni într-un context profesional în vederea formării profesionale și a unei colaborări interdisciplinare.

„ ”

„ ”

Echipa proiectului: David Baciu, Sebastian Comănescu, Călin David, Sorina Dumitru

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.