Mergi la conţinutul principal
search

BAUBAU / BAUHAUS 100 București

  • Artist Stardust architects*
  • An 2020
  • Categorie Multidisciplinary
„Cel mai important aspect al workshopului, din perspectiva temei SCHIMBĂRII, este propunerea de a ne uita la felul în care ne raportăm la patrimoniul construit. Și de a ne gândi la o alternativă pentru fenomenul prezent de construcție de la zero de clădiri noi, simultan cu abandonul celor vechi. Patrimoniul este o resursă valoroasă, complicat de revitalizat, cel puțin în aparență, din cauza faptului că am pierdut tehnicile și meșteșugurile folosite inițial. Însă, a o lua de la zero este doar calea cea mai comodă, nu și cea mai inteligentă. Prin urmare, a refolosi ceea ce există, ca instrument necesar pentru viitor, a fost o primă miză pentru workshop.
Cea de-a doua chestiune este aceea a responsabilității, în sensul asumării a fiecăruia dintre noi a unei părți foarte mici din întregul care altminteri pare copleșitor, greu de cuprins și de tratat. Metafora fiecărui student care își alege o suprafață de 10x10cm de zid, de care are grijă ca și cum ar fi propriul corp, implică necesitatea responsabilității individuale. Un alt aspect relevant a fost acela al propunerii unui proces hands-on care este un instrument pedagogic foarte important și, în același timp, o metodă de lucru terapeutică. Prin urmare, în plus față de redescoperirea unui meșteșug precum turnarea ornamentelor de ipsos, studenții au avut o experiență pregătitoare care s-a concentrat pe corp pentru a îl pregăti de lucrul cu materia.”

- Stardust Architects & Zeppelin & Goethe-Institut București*

BAUBAU / BAUHAUS 100 București

Atelierul Baubau se desfășoară în cadrul proiectului BAUBAU - BAUHAUS 100 BUCUREȘTI în contextul celebrării centenarului școlii Bauhaus. Este organizat de Goethe-Institut, Zeppelin și Stardust Architects și aduce împreună 15 studenți de la facultățile de arhitectură și artă și trei tutori: performer-ul Farid Fairuz, artista Kristin Wenzel și designerul grafic Radu Manelici. Se desfășoară timp de o săptămână într-un atelier al Universității „Ion Mincu" unde se întâlnesc zi de zi, coordonatori și studenți și traversează mai multe medii și discipline. Atelierul este un cadru de căutare. Ce a însemnat școala Bauhaus și ce mai înseamnă astăzi? Ce putem împrumuta, recupera, reintegra, reinventa?

BAUBAU / BAUHAUS 100 BucureștiBAUBAU / BAUHAUS 100 București

Echipă proiect:

Organizatori: Goethe-Institut, Zeppelin, Stardust Architects

Curatori proiect Baubau: Brîndușa Tudor, Anca Cioarec, Ștefan Ghenciulescu

Coordonare workshop: Brîndușa Tudor, Anca Cioarec

Tutori workshop: Farid Fairuz, Kristin Wenzel, Radu Manelici

Coordinatori – Goethe-Institut: Oana Lăpădatu

Gaphic design: Radu Manelici

Parteneri : The Plot, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”,  București

Studenți participanți la workshop:

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”,  București: Antonia Panaitescu,

Cristiana Comănici, Oana Maria Anghel, Ștefania Irina Sava, Roxana-Alina Bărbulescu,

Silvia Niculae, Silvia Guguloi, Lavinia Călinescu, Georgiana Gogolan, Daria Frunză, Tania

Sicoe, Claudiu Zidărescu

Universitatea Națională de Arte, București: Vlad Acozmulesei, Rebeca Mănescu, Gabriela Cozma

Mai multe informații despre proiect puteți găsi aici și aici

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.