Mergi la conţinutul principal
search

BLOCULMEU.RO

  • Artist Manopera
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Proiectul caută să valorifice o rezervă de spațiu și o resursă de dezvoltare care așteaptă o regenerare urbană și reabilitare arhitecturală, propunând să dezvolte mai multe scenarii de acțiune și intervenție asupra cartierelor, care să poată fi refolosite sau adaptate.”

- Echipa MANOPERA*

01

BLOCULMEU.RO este un proiect care tratează ansamblurile de blocuri socialiste ce formează cel mai mare fond construit de locuințe colective din România. Acesta se află într-o situație paradoxală: pe de o parte, reprezintă simbolul unei epoci pe care îl regăsim în toate orașele mari și mici din țară, dar pe de altă parte i se acordă prea puțină atenție, acest simbol fiind adesea asociat cu un spațiu constant și monoton. În perioada post-comunistă, atât starea patologică a clădirilor, cât și calitatea vieții urbane s-au deteriorat, nereușind să mai corespundă nevoilor omului contemporan.

collage

Workshopul de Arhitectură și Urbanism IMPROVING TUDOR a avut loc în 2019, la Târgu-Mureș, unde studenți și profesori de la facultățile de arhitectură ULB Bruxelles și UTCN Cluj au fost invitați să vină cu propuneri sustenabile pentru cartierele și blocurile socialiste, acestea fiind prezentate la ZIUA CARTIERULUI TUDOR, unde a avut loc și expoziția proiectului de diplomă al arh. Raluca Sabău, CARTIERUL POSIBIL, proiect tradus într-o machetă scara 1:1 pe fațada unui bloc. Instalația de arhitectură a ilustrat locuitorilor modul în care s-ar putea transforma un bloc în viitor, deschizând discuția despre ce înseamnă de fapt reabilitarea termică, structurală, spațială și poate morală a unui bloc socialist. Proiectul a vorbit despre lumină și aport solar, calitatea aerului, eficiență energetică, îmbunătățirea structurii, și o posibilă altă față a blocului care pot fi obținute prin sere și terase înverzite. În paralel, a fost lansată campania națională www.bloculmeu.ro, având ca scop final construirea unui proiect pilot.

01

macheta


Project team: Romeo Cuc, Raluca Sabău, Roxana Pop


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.