Mergi la conţinutul principal
search

București, structură minoră

  • Artist BAZA. Deschidem orașul
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Străzile centrale de cartier ale Bucureștiului, cu maidanele, largo-urile, scuarurile, piațetele ce le bordează, fac parte din rețeaua organică, istorică a țesutului orașului. Rolul lor inițial – de prelungire a spațiului domestic într-unul comunitar este în prezent diminuat până la anulare de către ocupări și depozitări tranzitive ce s-au permanentizat: parcări nereglementate, deseori abuzive, capre, tomberoane, cabine de paznici, saci de gunoi, stâlpi, garduri, contoare de gaz, aparate de aer condiționat, transformatoare electrice și repartitoare de telefonie, bolarzi și stâlpișori.
În ultimele 6 luni am documentat această așa zisă normalitate a străzilor minore centrale ale Bucureștiului între Calea Griviței – Dacia – Știrbei și am comparat modul de folosire și ocupare al spațiului public înainte și în timpul stării de urgență. Din observațiile de pe teren reies întrebări și propuneri de recuperare a Străzii.”

- Echipa BAZA. Deschidem orașul

BAZA. Deschidem orașul

Este nesustenabil ca Bucureștii să rămână, pe termen lung, un oraș orientat spre trafic auto. Dar chiar și o minimă domolire a efectului mașinii personale asupra infrastructurii, accesibilității și vieții publice a orașului pare extrem de dificilă.

BAZA. Deschidem orașul

În acestă propunere sunt prezentați primii pași ai unui demers de regenerare a spațiului străzii. Inovația constă în extrapolarea unor principii strategice sau de design la nivelul ansamblului, pornind de la o analiză de detaliu a străzii. Fiind un studiu despre forma străzii, va completa studiile care vizează mobilitatea ca fenomen cantitativ, în care străzile sunt dematerializate și transformate în vectori cu proprietăți matematice. Din acest punct de vedere, echipa de proiect speră să facă primii pași pentru crearea unui limbaj de acțiune comun între două profesii ce acționează disjunct de mai bine de 50 de ani: ingineri de trafic și arhitecți/urbaniști.

BAZA. Deschidem orașul

Echipa proiectului:

Alexandru Belenyi - coordonator

Maria Duda - autor

Matei Bogoescu - autor

Irina Niculescu Belenyi - autor

Caterina Roșca – autor

*Proiectul face parte din expoziția Antifragile, care în cadrul Romanian Design Week 2020 va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația cauzată de pandemie.