Mergi la conţinutul principal
search

Caietele de Bune Practici Constructive „Catalog București” pentru 13 zone construite protejate

  • Artist Tudor Elian & Matei Eugen Stoean
  • An 2020
  • Categorie Architecture
„Pentru București și pentru patrimoniul său construit, 2020 este un an critic – ceea ce se poate face astăzi nu se va mai putea face niciodată. Este nevoie de o schimbare radicală a modului în care interacționăm cu orașul.”*

 

arcen

Caietele de Bune Practici Constructive sunt un ghid de informare specific pentru zonele construite protejate ale Bucureștiului, produse de ARCEN în colaborare cu specialiști în patrimoniu, în cadrul proiectului “Catalog București”. Caietele au rolul de a favoriza întreținerea și ameliorarea fondului construit vulnerabil din aceste zone, crescând valoarea proprietăților în armonie cu spiritul locului și în dialog cu specialiștii necesari.

arcen
Caietele pentru cele 13 zone protejate ale capitalei urmează o structură comună, declinată pe specificul fiecărei zone (marcată de atribuirea unei culori diferite fiecărui ghid). Capitolele cuprind explicații și atenționări asupra problemelor pe care le-ar putea avea clădirile vechi, odată cu recomandări constructive de bază, necesare unor reparații sau modificări durabile. Toate sunt ilustrate prin fotografii, scheme și statistici accesibile și relevante, precum și de o hartă a zonei protejate care indică repere și exemple pozitive de urmat.

arcen

Lipsa de întreținere a clădirilor, intervențiile neconforme cu regulamentul de zonă protejată, care modifică aspectul clădirilor istorice, demolările abuzive sau construcțiile noi care nu respectă caracterul clădirilor din zonă și lipsa implicării autorităților publice, duc la necesitatea conturării unei comunități care să fie în primul rând conștientă și apoi responsabilă în ceea ce privește structura arhitecturală a orașului, iar instruirea lor ia forma Caietelor de Bune Practici Constructive.
 


Coordonator proiect: Alberto Groșescu

Concept editorial: Maria Pascu, Matei Eugen Stoean, Tudor Elian

Coordonator științific: dr. habil. arch. Hanna Derer

Texte: Andreea Apostu, Tudor Elian, Edmond Niculușcă, Maria Pascu, Matei Eugen Stoean

Design grafic: Matei Eugen Stoean, Tudor Elian

Fotografie: Alberto Groșescu


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.