Mergi la conţinutul principal
search

Casa ca proces

  • Artist Loredana Gaiță și Miodrag Stoianov
  • An 2021
  • Categorie Arhitectură

Gospodăria nr. 76 din Roșia Nouă, cu o tipologie tradițională românească din județul Arad, a fost transformată într-un loc de relaxare și recuperare în natură.

Casa ca procesCasa ca proces

Având motto-ul „toată lumea trebuie să aibă de câștigat”, proiectul se învârte în jurul procesului și al valorilor, relațiilor comunitare și utilizării în comun. Restaurarea unei case a devenit pretextul pentru înțelegerea și intrarea în comunitate, pentru nașterea de noi activități și oportunități pentru localnici (76% din buget a rămas în comunitatea locală).

Casa ca proces

Proiectul a constat în adaptarea și extinderea gospodăriei pentru a integra facilități moderne (baie și bucătărie), utilizând în același timp materiale naturale și tehnici tradiționale. Fundația de piatră a fost reparată, tencuielile de lut au fost reconstruite, iar mansarda a devenit spațiu locuibil. Diverse elemente de mobilier au fost realizate din lemn recuperat din hambare vechi, iar țesăturile de cânepă și abajurul din frunze de porumb sunt realizate de localnice.

Casa ca procesCasa ca proces

PROJECT TEAM:

Authors: Loredana Gaiță & Miodrag Stoianov
Community/Construction team: Amnon, Daniela, Ana, Dragoș, Maria, Laszlo, Corina, Aurora, Adam, Florin, Felix, Bianca, Cristi, Mircea, Eugen, Florin, Karma SRL, Săndulescu, Fam. Tripon, Han, Ilie, Lazăr, Ionuț, Mărin, Persida, Maria, Romulus Maria, Viorel, Ghiță, Leurian