Mergi la conţinutul principal
search

Casa Popeea Boutique Hotel

  • Artist Manea Kella
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Din punct de vedere al mediului, conservarea prin reamenajare este poate cea mai sustenabilă abordare din industria construcțiilor. Reamenajarea clădirilor duce de obicei la emisii de carbon mult mai mici decât demolarea și reconstruirea lor, din cauza carbonului înglobat în structurile existente. Mai mult, credem că acest proiect poate demonstra sustenabilitatea și în sens cultural, social și economic. Clădirile de patrimoniu din centrele orașelor din România suferă de mult timp de neglijență din cauza unor probleme complexe de natură economică, birocratică și juridică.”

- Echipa Manea Kella*

popeea2

Casa Popeea a fost construită în 1900 de un negustor grec în stil Art Nouveau și este o clădire de referință în fostul cartier elen al Brăilei. Casa a avut parte de o istorie grea, fiind aproape distrusă de un incendiu în 1923. După cel de-al Doilea Război Mondial, casa a fost confiscată de regimul comunist și a fost lăsată în paragină. Clădirea a necesitat lucrări urgente de consolidare care s-au făcut începând din 2005. Firma de arhitectura Manea Kella, în colaborare cu Penta Stil Studio, a fost ulterior selectată pentru reconstruirea Casei Popeea.

Restaurarea și repararea clădirii existente au fost motivate de ideea că structura originală să fie subliniată în contextul său spațial și materialitatea sa originală – noul reflectă vechiul fără a-l imita. Paleta restrânsă de culori închise din zona de recepție, lobby și cafenea, cu dușumele, tâmplărie și mobilă la comandă din stejar masiv, se deschide spre o casă a scării plină de lumină. Scara originală din stejar a clădirii a fost meticulos restaurată și conduce spre zona liniștită de dormit de la etaj. Au fost aleși pentru restaurare meșteri tâmplari din Transilvania, iar proiectarea riguroasă s-a făcut cu machete la scara reală 1:1.

popeea1

Manea Kella a ales o abordare pragmatică a proiectului și a contextului, lucrându-se împreună cu clădirea existentă și nu împotriva ei. Caldă, spațioasă, expresivă și bogată în detalii, Casa Popeea este evident contemporană și totuși ancorată în propria temporalitate și locație, onorându-și contextul pentru a crea confort, personalitate și farmec.


Arh. Elena Kella (Manea Kella), Arh. Adrian Manea, (Manea Kella), Arh. Liviu Suveică (Penta Stil Studio)


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.