Mergi la conţinutul principal
search

Centru pentru studii de atmosferă și radiație - Măgurele

  • Artist Adrian Spirescu
  • An 2022
  • Categorie Arhitectură
„Ambiția echipei nu este să redescopere lucruri care au fost deja înțelese, ci mai degrabă să completeze sau să facă lumină acolo unde studiul permite. Deși multe lucrări au fost pregătite fără a ține cont de evoluția designului de-a lungul timpului și în raport cu natura, nimic nu scapă de atingerea acestei forțe: petele de pe beton, piatra care își schimbă culoarea sau tencuielile crăpate. În timp, obiectele de arhitectură devin ruine. De aceea, la demararea unui proiect, factorul de timp trebuie integrat încă din faza de concept pentru ca proiectarea să funcționeze împreună cu viitorul, timpul și natura: aer, apă, pământ... lumina și mai ales cu medierea relației de proiectare construită în timp. Casele sunt forme geometrice, mai mult sau mai puțin bine proiectate, dar care sunt plasate în context cu pământul, aerul, copacii... Arhitectura și designul sunt definite ca materie și spirit, împreună. Ele amintesc de „laboratorul de abstractizări, de obsesii generatoare de noi idei și conexiuni” ilustrat de André Malraux prin sintagma Muzeu imaginar.”

- Prof. dr. arh. Adrian Spirescu, Carpați Proiect*

centru pentru studii 1

Proiectul de clădire multifuncțională reprezintă intenția beneficiarului de a-și extinde aria de cercetare printr-o serie de spații caracteristice domeniului de studiu, dotate în conformitate cu exigențele contemporane. Construcția este descrisă printr-o complexitate funcțională articulată în jurul unui atrium central care are rolul de a închega și diversifica experiența parcurgerii spațiului arhitectural. Astfel, recuzita funcțională a clădirii este alcătuită din laboratoare, spații pentru birouri, spații pentru locuire temporară, ateliere, dar și un garaj interior.

poza 1 magurele

poza 2 magurele

poza 3 magurele

Plastica arhitecturală este una care exprimă ideea de orizontalitate prin riflajele de pe fațadă, marcând prin decroșul volumetric intrarea și prezența atriumului ca elemente de legatură vizuală și motorică. O particularitate a acestei construcții este terasa specializată ce are rolul de laborator în aer liber, fiind dotată cu echipamentele necesare pentru a fi desfășurate  activitățile complexe de cercetar și la exterior.

 

poza 4 magurele

Echipă proiect:

Arhitectură: Arh. Adrian Spirescu, Arh. Marina Raicopol, Arh. Lucia Mîț, Arh. Comsin Popa, Arh. Adrian Ioniță 

Rezistență: Ing. Alexandru Boangher, Ing. Doina Alexandrescu, Ing. Alin Szabo

Instalații: electrice: Ing. Nicolai Grigoraș, Ing. Roxana Croitoru sanitare: Ing. Camelia Vulpaș, Ing. Adrian Băcilă termo-vent: Ing. Victor Voroneanu, Ing. Corina Stoica

Documentație economică: Mihaela Harabagiu

Proiectare de specialitate: Fațade și sistem de umbrire: CRM SIKER S.R.L. Terasă laborator în aer liber: INOE 2000 Curenți slabi: SC TEHNOINSTAL S.R.L. (voce date, detecție incendiu și efracție) Drumuri, alei, platforme tehnologice și sistematizare verticală: Ing. Daniela Drăghici

Beneficiar: Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000 -

Antreprenor general: Aedificia Carpați - București

*Odată cu împlinirea a zece ani de Romanian Design Week, în 2022, sub tema #FORWARD, punem sub lupă importanța designului și a arhitecturii în proiectarea viitorului. RDW Digital Showcase este o colecție digitală de idei despre viitor și de proiecte recente, semnate de studiourile și designerii locali care au participat la festival de-a lungul celor 10 ediții.