Mergi la conţinutul principal
search

DeltaCraft - Povestea vieții

  • Artist Delta Craft
  • An 2020
  • Categorie Multidisciplinar

DeltaCraft este o platformă colaborativă, care își propune să creeze legături și experiențe între lumea meșteșugurilor din Delta Dunării și designul contemporan. În fiecare an, din 2015, încearcă să găsească noi modele de colaborare între designeri și meșteșugari și să ducă cât mai departe munca lor, să promoveze estetica, resursele și comunitățile deltaice. 

În 2019 echipa DeltaCraft a mers pe teren, în vizită la meșteșugari, în demersul ”Povestea vieții: meșteșugarii DeltaCraft”, ce are la bază o temă de cercetare a meșteșugarilor din zona nord-dobrogeană și își propune să aducă în prim plan poveștile acestora într-un context apropiat publicului contemporan. ”Povestea Vieții” își propune să exploreze lumile a șase meșteșugari, dintre cei mai prolifici, în munci precum pielărie, împletituri din papură, construcția acoperișurilor din stuf, țesături, pictură, cusut.

vernisaj Povestea Vietii
În luna noiembrie 2019 a avut loc Expoziția DeltaCraft: Povestea vieții, în București, în cadrul căreia au fost prezentate cele 6 filme video, fotografii din teren, seria de lucrări portrete ale meșteșugarilor și o selecție a obiectelor DeltaCraft.

Până în prezent, platforma DeltaCraft a adunat 15 meșteșugari și 9 designeri români, 2 curatori, 3 manageri culturali și mulți alți colaboratori, 4 colecții de obiecte contemporane ce încorporează meșteșuguri tradiționale din Deltă și numeroase expoziții în țară și străinătate. Demersul are scopul declarat de a găsi metode de prezervare a patrimoniului cultural imaterial din zona nord-Dobrogeană, iar viziunea este una contemporană, utilitară. Pentru viitor, asociația își propune să demareze un program de rezidențe artistice, workshop-uri cu meșteșugari din zonă și tabere pentru promovarea patrimoniului cultural din Deltă, în sediul asociației din Letea.

casa
Sediul asociației DeltaCraft din Letea a intrat în ultimii doi ani într-un proces de renovare tradițională, cu meșteșugari din zonă și cu studenți la arhitectură, care participă la Școala de Vară pentru Meșteșuguri Deltaice.

Coordonator: Oana Neneciu

Producție video: Andrei Dudea

Artist: Ionuț Dulămiță

Documentare: Loredana Pană


Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.