Mergi la conţinutul principal
search

Dragoş Vodă 17 | 2020

  • Artist ADNBA
  • An 2020
  • Categorie Architecture
„Găsirea unui numitor comun între materialele noi și tehnicile tradiționale a reprezentat o provocare. Tencuiala trasă, specifică imobilelor din perioada interbelică, se alătură ancadramentelor din tablă în culoarea tâmplăriilor. Alternarea materialelor – tablă plină, tablă perforată, tencuială lisă, tencuială trasă, piatră buciardată, piatră netedă – unele aducând o vibrare discretă anumitor suprafețe, altele acționând ca niște accente de culoare, contribuie la animarea unei volumetrii destul de simple.”

- Echipa ADNBA*

În contextul unei străzi tipic bucureștene, cu parcele înguste și lungi spre interiorul țesutului, cei de la ADNBA propun un imobil dezvoltat în adâncime, dar care iese din tiparul de amplasare a locuinței vagon, accesul făcându-se direct dinspre stradă. Fațadele laterale sunt eliberate și lasă loc pentru grădini private pe ambele laturi.

01

Pentru a evita ruptura de scară și protejarea țesutului istoric, volumul este adus la scara vecinătății prin retragerile succesive și glisările orizontale de la partea superioară reprezentând cele 4 apartamente duplex de la etajele 2 și 3. Decupajele logiilor, balcoanele metalice care ies ca niște “sertare” din planul fațadei precum și utilizarea tencuielilor trase cu texturi diferite contribuie la fragmentarea volumului.

La interior împărțirea se face în 13 tipuri de unități de locuit din totalul de 17. Dubla orientare a majorității apartamentelor, prin dispunerea traversantă sau pe colț, vitrajele generoase și diversitatea spațiilor exterioare îmbogățesc experiența locuirii. Dincolo de spațiile exterioare private, spre stradă este prevăzut un spațiu dedicat comunității ansamblului pentru activități în aer liber: parcare de biciclete/trotinete, loc de joacă sau de socializare.

02


arhitecți: Adrian Untaru, Andrei Șerbescu, Bogdan Brădățeanu, Carmen Petrea, Mihaela Dobre // project manager: Raluca Răescu // fotografi: Cosmin Dragomir, Daniel Miroțoi.


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.