„MA RA MI a fost creat din dorința de a susține meșteșugurile atât din Romania, dar și din alte culturi, să susținem tehnici și materiale ancestrale și să le promovăm în prezent. Am pornit cu mult timp în urmă în această călătorie a autenticității, unde ne putem reconecta cu strămoșii noștri, redescoperind frumusețea lucrurilor simple. Meșteșugarii din Maramureș ne-au învățat toate secretele lăsate de la părinți și bunici. Ceea ce se naște din mâinile lor poartă o amprentă magică, adevărate piese de artă realizate cu dragoste, pasiune și răbdare. Astăzi vă prezentăm roadele unei căutări conștiente, documentate vizual și transformate în design vestimentar.”
- Andra Clițan*
Drumul lânii: de la design vestimentar la instalație de artă este un proiect inițiat de MA RA MI în linia care a consacrat deja brandul, respectiv de a promova designul autentic românesc către un public preocupat de întâlnirea dintre tradiție, design vestimentar și cultura epocii în care trăim.
Designerul Andra Clițan a realizat în cadrul acestui proiect cultural o colecție bazată in cea mai mare parte pe lână, mergând pe împletirea dintre tradiție și modă contemporană într-un mod personal, marcat și de colaborarea cu meșteșugarii din Maramureș.
Dezvoltat pe parcursul anului 2019, proiectul are două obiective principale: crearea unei colecții din materiale naturale, precum lâna, cu motive tradiționale și inspirație din diferite zone ale României, și documentarea întregului proces de prelucrare a lânii printr-o instalație de artă ce ilustrează această călătorie.
Designer și director artistic: Andra Clițan
Fotograf: Iulian Nan
Marketing și branding: Alexandru Grigorescu (Toud Marketing and Design SRL), Diana Grigorescu (Toud Marketing and Design SRL)
PR și comunicare: Ingrid Ispas (Toud Marketing and Design SRL)
Coordonator proiect: Tudorița Șoldănescu
Accesorii și curatoriat: Ioana Matei
Lector, Interior Architecture & Design Program, UOS: Asil Adil Al Baghdadi
Ateliere creative: Maria Zapca, Monica Varga, Dana Dobrai, Maria Oprea, Istvan, Dada, Atelier 13, Dichis și Dungă.
*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.