Mergi la conţinutul principal
search

Figures

  • Artist JBA & Virgil Scripcariu
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„În contextul industriei târgurilor, proiectul ridică problema consumului enorm și nesustenabil al acestor spații cu valabilitate redusă și pune accent pe post-utilizare, folosind materiale complet reciclabile. În contextul Brexit, pavilionul urmărește o reafirmare a rolului civilizator al culturii și al cărții, a faptului că ideile ne unesc mai mult decât ne poate dezbina o decizie politică, cultura britanică rămânând în continuare o parte esențială a culturii europene. Și nu în ultimul rând pavilionul face o reverență autoironiei britanice. So Keep Calm and Start Reading!”

- JBA* 

(Proiectul câștigător al concursului “Crossing Borders” pentru amenajarea standului național al Marii Britanii - țară invitat de onoare - în cadrul Bookfest 2019)

01

Pavilionul este construit în jurul conceptului de materializare a textului, a personajului care prinde viață, a cărții ca vehicul spiritual ce ne poartă spre ceilalți. Este un pavilion pentru un târg de carte, un loc prin definiție paradoxal, un loc unde se face comerț cu idei, unde acestea sunt expuse, unde acestea și purtătorii lor se întâlnesc, unde se traversează nenumărate granițe, se intersectează trasee fizice și spirituale. Pavilionul constă în exprimarea celor două planuri, cel funcțional și cel simbolic, în două niveluri distincte și suprapuse.

02

La nivelul circulației generale sunt dispuse toate funcțiunile necesare funcționării cotidiene. Întreaga dispunere este gândită ca un living room urban cu mobilier aparent familiar, nepretențios, generic. Mobilierul este ușor și realizat în principal din materiale reciclabile (carton și hârtie). Pardoseala este realizată din plăci de OSB. Deasupra acestui plan destinat vizitatorilor plutesc o serie de figuri umane fixate pe picioroange. Simbolistica asociată acestora este deschisă și invită la multiple interpretări. Pot fi personajele cărților ce circulă dincolo de granițele propriei cărți și culturi populând imaginația cititorilor din toate colțurile lumii, pot fi oamenii ce aduc prin venirea lor într-o altă cultură idei și perspective noi, pot fi „superideile” ce schimbă lumea. 

03


Autori principali: arh. Johannes Bertleff, sculptor Virgil Scripcariu

Coautori: arh. Ioana Mitrică, arh. Ana Potoschi, arh Sebastian Cucu, arh. Adrian Ianchiș

Colaboratori: fotograf Andrei Ostafi


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.