Mergi la conţinutul principal
search

HEMPIRIC

  • Artist Agnes Lukacs
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Folosirea inteligentă a resurselor naturale a devenit, în ultimii ani, principala preocupare în ce privește designul industrial. Proiectul oferă o soluție de iluminat interior inovatoare, estetică și practică, ținând cont de respectul față de planetă în contextul tot mai îngrijorător al modului abuziv în care ne folosim de resursele ei. Hempcrete – sau betonul din cânepă – este un material ecologic durabil, folosit tot mai des în construcții și design de interior datorită impactului său extrem de redus asupra mediului.”

- Agnes Lukacs* 

01

Iluminatul este o parte integrantă esențială, cu rol funcțional și decorativ, într-o amenajare interioară. Lumina creează ambianță, aduce ritm și fluiditate, manipulează realul și modelează  percepția spațiului. HEMPIRIC este un răspuns contemporan la nevoia de iluminat interior eficient. Estetica industrială familiară ascunde o soluție invoatoare: hempcrete, sau betonul din cânepă, un material biocompozit apărut, la rândul său, ca răspuns la nevoia tot mai stringentă de schimbare a modului în care abordăm resursele. Obținut din var amestecat cu puzderie de cânepă – o plantă tehnică excepțională –  hempcrete este un material versatil și maleabil, însă extrem de robust. O soluție reciclabilă și regenerabilă, cu amprentă negativă de carbon, adaptată la prezent. HEMPIRIC este un manifest vizual eco-friendly exprimat în două versiuni, o lampă suspendată cu detalii metalice și fibre textile din cânepă și o lampă de birou inspirată de vechea lampă cu ulei, cu elemente din metal și sticlă.

02

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.