Mergi la conţinutul principal
search

KraftMade - povestea

  • Artist KraftMade
  • An 2020
  • Categorie Multidisciplinar

KraftMade înseamnă Marlene Stanciu și Alex Herberth, care trăiesc și lucrează în Cincu, Transilvania. În 2019, au apărut în albumul „The Saxons of Transylvania”, creat de fotografii spanioli Pascual Martínez și Vincent Sáez, ce documentează întoarcerea sașilor în Transilvania, după ce fuseseră deportați în timpul regimului comunist. Albumul conține și povestea KraftMade și povestea familiei Balthes, bunicii lui Marlene, în a căror casă cei doi locuiesc și lucrează în prezent. 

book

Mai multe informații despre proiect puteți găsi aici.

Marlene Stanciu lucrează în medii diferite, de la textile la mâncare și la relația lor cu geografia originară, fiind o țesătoare de fire, idei și discipline, cu background în antropologie și politici culturale. Marlene este un arhivator al memoriei. Ea colectează și expune asocieri afective în proiecte menite să integreze înțelepciunea străveche în cultura contemporană. Alex Herberth este restaurator în lemn și tâmplar de artă având 20 de ani de experiență în specialitatea sa. El creează obiecte performative, unicate, în medii precum lemn și metal, oase și pietre. De asemenea, cercetează, arhivează și predă tehnici tradiționale meșteșugărești inspirate din cultura transilvăneană.

KraftMade

Împreună, ei cercetează sursele și resursele armoniei estetice străvechi și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează aspectul practic contemporan al ideilor arhaice, al materialelor naturale și al circuitului lent de design, producție și consum, slow design. Începând cu 2017, printr-un demers de a produce mai puține obiecte și de a stimula mai degrabă dialogul despre sustenabilitate, au creat KraftMaking the Future, o serie de ateliere practice pentru designeri, meșteri, arhitecți și artiști pentru a transmite tehnici meșteșugărești ca soluție sustenabilă pentru viitor. Viața lor în satul Cincu înseamnă și implicare comunitară, cum ar fi contribuția la revitalizarea Urzelnlaufen/Fuga Lolelor, un obicei săsesc de alungare a iernii și spiritelor rele (anual, în februarie) sau predarea tehnicilor de restaurare către lucrători locali în construcții ca o metodă de a prezerva tehnici tradiționale, arhitectura locală și peisajele culturale. 


Acesta este primul episod dintr-o serie de 12 filme care prezintă artiști multidisciplinari activi în diverse medii creative precum design, arhitectură, arte vizuale, sculptură sau modă. Artsilvania este un proiect cultural independent care spune poveștile artiștilor care trăiesc și creează în Transilvania. 

Director/Producer - Marin Dinescu
Director Of Photography - Daniel Șerbănică
Production coordinator - Marius Ranete
Production Assistant - Szarukan Laszlo
Camera Assistant - Vladi
Editor: Olimpiu Chiuzbaian
Sound Design: Marian Câtu
Grading: Post Light Studio
Special thaks to: KraftMade/Stay Sharp Film/Radu Aldea & Rollin Film

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.