Mergi la conţinutul principal
search

MDCT – Clinica Medeuropa Constanța

  • Artist JBA
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„E timpul pentru o schimbare: arhitectura clinicilor nu este un factor neglijabil, dimpotrivă. Vizităm aceste clădiri în momente foarte sensibile și dificile din viața noastră și e important să putem simți speranță, confort și ocrotire când pășim pragul lor. Arhitectura contează!”

- JBA*

medeuropa1

Clinica de radioterapie Medeuropa din Constanța este destinată tratamentului ambulatoriu al pacienților, incluzând pe lângă spațiile de tratament efectiv, cabinete de consultații, un salon de spitalizare de zi și birourile personalului de specialitate. Situl este amplasat aproape de marginea estică a orașului, într-un context urban destructurat și nu foarte coerent din punct de vedere estetic. Am decis, oarecum contra-intuitiv, să nu încercăm  o mediere cuminte a diverselor constrângeri, ci o potențare a lor.

medeuropa2

Dată fiind natura cu totul specială a funcțiunii, întregul demers arhitectural s-a concentrat pe gestionarea interacțiunii cu utilizatorii clădirii și în mod special cu pacienții și aparținătorii, persoane aflate într-o situație limită, un punct de cotitură al existenței lor. Din această cauză am optat pentru o arhitectură care să nu fie indiferentă față de această stare de anormalitate cu care se confruntă cei obligați a-i trece pragul. Clădirea își asumă intenționat un element de stranietate prin exploatarea efectului de anti-perspectivă (dată de forma trapezoidală în plan) și prin configurația volumetrică. Această aparență ermetică conține însă promisiunea discreției și a adăpostului necondiționat.

medeuropa3


arhitectura: JB ARHITECTURA (arh. Johannes Bertleff, arh. Adrian Ianchiș, arh. Raluca Grecea, arh. Ana Potoschi), colaboratori (arh. Magda Vieriu, arh. Mihai Crețu), consultant de specialitate (dr. Bogdan Angheloiu) // structura: ZEKA STRUCTURES (ing. Cristian Botoi, colaborator ing. Cristian Cercel) // instalații HVAC, sanitare, incendiu: PEOPLEPOWER BIM ENGINEERING (ing. Sorin Bolocan, ing. Noemi Bartos, ing. George Dragomir, ing. Daniel Boariu) // electrice si curenți slabi: ICCO SYSTEMS (ing. Valerică Irimia, ing. Elena Vlad) // management de proiect execuție: ing. Dinu Ion, ing. Cristian Botoi, ing. Cristian Moisescu, ing. Alexandru Gabor, arh. Bogdan Ioncea // HVAC, sanitare: ing. Mihai Prună // electrice: ing. Daniel Băloiu // autorizare: urb. Lavinia Oțelea


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.