Mergi la conţinutul principal
search

MINIPLEX

  • Artist Vlad Țenu
  • An 2020
  • Categorie Multidisciplinar
„Având sustenabilitatea ca principiu de bază, sistemul este născut din ideea unei piese de design într-o continuă transformare, care poate fi reconfigurată în diferite moduri adaptate contextului său.”

- Vlad Țenu*

MINIPLEX este un sistem modular conceput de Vlad Țenu, constituit dintr-un singur tip de componente: piese plate identice care pot fi conectate și recombinate, formând într-un mod organic structuri geometrice deosebit de complexe. Prin reguli simple de simetrie, se pot construi o infinitate de forme posibile prin asamblarea pieselor, precum un joc de Lego sau un puzzle tridimensional.

01

Pe lângă valența educațională a procesului de asamblare bazat pe reguli matematice de simetrie și care se materializează în forme fluide de sorginte cristalină din familia geometrică a suprafețelor minimale, MINIPLEX nu este doar un joc stimulativ, are și multe potențiale aplicații în designul de corpuri de iluminat, produse pentru design interior sau obiecte decorative, instalații de artă sau pavilioane expoziționale.

MINIPLEX este un sistem demontabil care permite reciclarea și refolosirea tuturor pieselor, care devin un ‘material inteligent’. Datorită proprietăților structurale remarcabile ale acestor tipuri de geometrii formate dintr-o singură suprafață continuă, se pot construi obiecte la o scară considerabil de mare, însă dintr-un material foarte subțire, fiind în același timp foarte ușoare, similare cu unele structuri spațiale.

02

Inspirat din principii de auto-organizare celulară găsite în natură, MINIPLEX este rezultatul unui proiect de cercetare în design focusat pe tehnici generative computaționale și de fabricație a unei familii de geometrii fluide speciale, numite suprafețe minimale. Generate algoritmic, aceste suprafețe sunt create printr-o metodologie procedurală ce implică atât constrângeri matematice, cât și parametri de fabricație digitală.

Alfabetul MINIPLEX este un concept menit să extindă aria de comunicare a proiectului și să încurajeze răspândirea ideilor prin acest sistem modular. Re-asamblat sub forma unor litere uriașe, MINIPLEX devine un alfabet tridimensional cu mărime de font la scară umană care poate fi folosit pentru scrierea de mesaje captivante pentru publicul unor spații interioare de expoziții sau evenimente. MINIPLEX a fost asamblat, demontat și re-asamblat de nenumărate ori pentru evenimente sau expoziții diferite.

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.