Mergi la conţinutul principal
search

Om de lut | RENAȘTEREA DIGITALĂ

  • Artist GROUND DIGITALIA – Digital Ceramics Studio
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Într-o societate modernă, în care printarea 3D cu materiale plastice este atât de răspândită, printarea 3D cu materiale naturale, semilichide, găsite local, nu dăunează în niciun fel mediului și nu prezintă pierderi deoarece orice pierdere se transformă și retransformă în materie primă. Execuția obiectelor se bazează pe principiile unei ceramici avansate, folosindu-se de algoritmi și automatizare și combinând metodele tradiționale, precum pregătirea lutului, arderea în cuptoare, cu tehnologii moderne - proiectare pe computer și turnare cu ajutorul unor brațe robotice.”

- Ground Digitalia*

„ ”

Proiect de ceramică antropomorfă și, totodată, de design experimental, Omul de lut și renașterea lui digitală reprezintă rezultatul unui proces de reinventare prin tehnologie a felului în care se lucrează cu materiale locale, naturale. Un tip de ceramică pornit în vechime cu reintepretări abstracte ale formelor umane, încorporate în vase ritualice, regândit și produs în contextul contemporan al automatizării. Și care, nici acum, nu dezamăgește prin capacitatea de a trezi dorința de întoarcere la sine, la creator.

„ ”

Căutarea cu mâna liberă în lut a figurii umane s-a aflat mereu într-o evoluție raportată la abilitatea artiștilor de a captura atât omul, cât și experiența lui, prin înțelegerea materialului de lucru. Iar imprimarea 3D a unor obiecte decorative din lut din care să se contureze elemente antropomorfe este o expresie a acestei experiențe, a stăpânirii și manipulării până în cel mai mic detaliu a materialului.

„ ”

Ceramica printată 3D în cadrul proiectului pune în centrul creației nu ritualul, ci omul în simplitatea lui. Straturi peste straturi de lut reconstruiesc automatizat trăsăturile acestuia spre o nouă înțelegere. Matematic. Exact. Bazat pe capacitatea aparatelor de reprezentare din ce în ce mai fidelă. Lipsa de individualitate a figurilor încorporate în proiect sugerează apartentența noastră ca oameni la un TOT, având ca substrat sustenabilitatea.

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.