Mergi la conţinutul principal
search

Pâine şi unt

  • Artist Una ca Luna
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Într-un atelier de ceramică există multe rebuturi, resturi, iar ceramica reciclată este materialul pe care l-am folosit pentru setul de mic dejun. O dimineaţă începută cu obiecte sustenabile ne poate face mai conşienţi în privinţa mediului.”

- Anca Dragu*

01

Pâine şi unt pleacă de la obiceiul micului dejun continental, din care pâinea şi untul nu lipsesc. Ceramica şi lemnul sunt materiale naturale ce se potrivesc împreună, iar culoarea ceramicii şi a lemnului pot fi asociate cu culorile pâinii şi untului. Recipientul pentru unt cu capac şi cuţit de lemn este piesa centrală. În jurul unitierei s-au aşezat o farfurie, o cană de cafea şi, opţional, alte recipiente.

02

Reciclarea ar trebui sa devină o rutină. Ceramica presupune multe rebuturi şi resturi, iar ceramiştii le pot refolosi în mare parte, în loc să le arunce. Este un proces necesar şi pentru reducerea cheltuielor cu materiile prime. Bucăţile de material nears colectate se macerează, fluidifiază, se sitează şi apoi se fac probe şi se ajustează compoziţia. Pentru că resturile sunt mixe, materialul are o culoare incertă, gri, rece, de aceea poate fi colorat în masă cu pigmenţi sau oxizi metalici. Pentru un look cu picăţele se pot adauga şamote din gresii colorate rămase de la alte lucrări.

03

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.