Mergi la conţinutul principal
search

Plastic Figures

  • Artist Radu Abraham
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Schimbarea vine, în primul rând, din modul de aboradare și din implicarea în proiect a unei companii specializate în materialul folosit pentru realizarea obiectelor prezentate. Din dorința unui material cu profil prestabilit, a unui proces de execuție mai rapid și, de asemenea, din dorința de extindere spre noi materiale și de explorare a noi proprietăți ale acestora, atenția mi s-a îndreptat înspre plastic. Compania locală Plastteh mi-a pus la dispoziție o mare parte din materialele folosite în realizarea colecției, sub forma unei sponsorizări. O parte dintre materiale sunt recuperate și reciclate, fiind de dimensiuni prea mici pentru a mai fi utile companiei.”

- Radu Abraham

Fără să știe exact la ce să se aștepte, Radu Abraham a descoperit în urma experiementului cu plasticul proprietăți pe care nu le anticipa, care însa completează într-un mod foarte plăcut starea vizuală pe care designerul a urmărit să o redea prin formă. Translucența pe care acest material o are în combinație cu lumina este una dintre aceste proprietăți descoperite prin experiement, pe parcursul dezvoltării proiectului.

Plastic Figures

Compozițiile prezentate fac parte dintr-o familie de obiecte realizate, în întregime, din plastic tehnic, utilizat în mod normal pentru diferite prelucrări mecanice.

Obiectele sunt realizate în tehnici specifice materialului, prelucrate mecanic, în mare parte pe strung sau freză industrială, și asamblate de asemenea mecanic, astfel încât materialul să rămână în zona lui de „confort”.

Plastic Figures

Ieșirea din această zonă specifică materialului se va face prin formele finale și prin destinația obiectelor realizate. Se încearcă în felul acesta o dublă depășire a așteptărilor uzuale: pe de-o parte prin atribuirea unui material atipic unor obiecte, în esență, de bază, iar pe de altă parte printr-o reorientare înspre o altă direcție, a aceluiași material, în mod normal utilizat în scopuri exclusiv tehnice.  

Plastic Figures

Plastic figures sunt inspirate din elemente sau principii arhitecturale moderniste, mergând de asemenea și într-o zonă brutalistă, în primul rând prin formă, apoi prin tehnică și prin modul de realizare.

Echipa proiectului:

Radu Abraham, Plastteh Cluj Napoca.

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.