Mergi la conţinutul principal
search

Retrospectivă Kajet

  • Artist Kajet
  • An 2020
  • Categorie Graphic Design
„Încă de la primul său număr, revista Kajet a fost preocupată de noțiunea de schimbare în mod direct: schimbarea modului în care străinii percep Europa de Est, schimbarea modului în care localnicii percep propriul trecutul est-european, schimbarea modului în care publicul contemporan interacționează cu o revistă modernă.”

- Laura Naum, Kajet*

kajet1-3

Gândit și produs în București, Kajet reprezintă o publicație periodică despre Europa de Est care caută dincolo de percepția anecdotică a regiunii. Până acum Kajet a publicat 3 numere, cu al 4-lea în lucru: KAJET Journal no1 - On Communities, KAJET Journal no2 - On Utopias, KAJET Journal no3 - On Struggle, KAJET Journal no4 - On Periphery.

kajet1

Numărul 3 al revistei Kajet încearcă să revendice un spațiu pierdut în aceste timpuri învăluite de anxietate și să ofere o structură de sprijin, devenind astfel un instrument de solidaritate între periferii, între marginali care împărtășesc o luptă comună. Lupta nu este aceea de a ne împotrivi Occidentului sau de-l prinde pe acesta din urmă, ci de a documenta și menține modurile de viață locale. Astfel, revista încearcă să pună bazele unui internaționalism experimental orientat către viitor, unul care să aplice teoria și practica pentru a concepe o lume dincolo de capital, una care este condusă prin indignare, solidaritate, persistență și planificare sistematică.

kajet2

Al patrulea număr al revistei Kajet se concentrează asupra condițiilor periferice și marginale. Dacă centrul este sursa puterii și a dominării—de unde hegemonia este dictată, de unde izvorăște prestigiul—periferia devine în mod automat inferioară acestuia. În contextul celor treizeci de ani de la căderea comunismului în zona Europei de Est, numărul patru adresează schimbările, manifestările, negocierile ce au avut loc în legătură cu condiția marginală. Însumând texte academice, explorări antropologice, materiale despre arhitectură, cultură pop, politică și vizualuri de tip foto/ilustrații contemporane, Kajet devine o explorare modernă a unor obsesii adânc înrădăcinate în cultura locală.

kajet3


Kajet 1 - editor: Laura Naum, Petrică Mogoș // graphic designer: Alice Stoicescu

Kajet 2 - editor: Laura Naum, Petrică Mogoș // graphic designer: Gabriel Barbu 

Kajet 3 - editor: Laura Naum, Petrică Mogoș // graphic designer: Gabriel Barbu

Kajet 4 - editor: Laura Naum, Petrică Mogoș // graphic designer: Regular Practice


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.