Mergi la conţinutul principal
search

Stack of Metal and Light

  • Artist Radu Abraham
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Schimbarea, în acest proiect, este reprezentată prin limitarea procesului creativ la materiale cu profile prestabilite. În felul acesta, procesul de execuție devine mai rapid și astfel costurile obiectelor pot fi reduse. Este, de asemenea, un proiect care are o puternică dorință de a fi un exercițiu de exprimare, experimental, în care îmi doresc atingerea unor forme pentru care mă bazez pe sentimentul produs de acestea, în vederea stabilirii formei finale.”

- Radu Abraham

Acest proiect este unul experimental și a avut ca scop realizarea, într-un mod instinctiv, a unor structuri alcătuite din profile metalice rectangulare prestabilite, în combinație cu sticla și lumina. Obiectele rezultate sunt niște compoziții cu un aspect totemic, obținute din mers. În realizarea lor designerul și-a limitat resursele de materiale la anumite profile, suprapunând diferite elemente rezultate în urma tăierii.

Stack of Metal and Light

Există, în spate, aceeași dorință de a realiza obiecte cu un caracter estetic puternic, din materiale cu formă prestabilită și cu un proces minimal de prelucrare efectivă a materialului, cât și o dorință de a realiza obiecte plăcute din materiale brute. Există poate o tendință ca designul să fie asociat cu niște valori, cu niște materiale pretențioase și tehnologii de prelucrare elaborate. Deși el poate include aceste aspecte într-o oarecare măsură, nu îl și definesc neapărat. Tocmai aici vine ca un exercițiu seria aceasta de obiecte, în care exprimarea prin formă și volum este detașată de orice material pretențios și accentul se pune pe dorința sinceră de căutare a unui limbaj plastic în materiale accesibile.

Stack of Metal and Light

În compoziția obiectelor se regăsește și sticla, un element adesea folosit în trecut și asupra căruia Radu, aparent, revine constant. Există un mod plăcut în care sticla interacționează cu lumina și acesta este în fond motivul. În cazul de față, sursa de lumină este ascunsă și putem vedea doar o sugestie a ei în partea superioară. Astfel, lumina în sine devine parte a compoziției și nu sursa pe care aceasta o are.

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.