Mergi la conţinutul principal
search

Străzi deschise

  • Artist ARCEN
  • An 2020
  • Categorie Architecture
„Ce am înțeles la începutul acestei pandemii e că nu totul depinde de cum ne dorim și ne imaginăm noi lucrurile. În mod evident, CHANGE e despre adaptarea și reinventarea care vor face posibilă schimbarea lumii noastre viitoare, iar flexibilitatea și curajul vor deveni două instrumente necesare de acțiune în anii următori. Nu avem însă o garanție că lumea va fi mai bună sau mai rea peste 5 ani. Dar va fi mai bună dacă reinventarea noastră va fi deschisă spre solidaritate și experiment. Și dacă nu va uita că valoarea centrală a omului este libertatea. „Străzi deschise” e și despre asta: creșterea spațiului public în interiorul orașelor înseamnă mai multă libertate, dar și mai mult dialog și toleranță. Siguranța e doar o parte a scopului demersului nostru. Următorii 5 ani sunt despre o nouă con|viețuire urbană. Cum va arăta ea? Depinde de noi și creativitatea noastră de a face situațiilor imprevizibile care vor urma.”

- ARCEN*

ARCEN

„Străzi deschise” este un experiment urban care își propune extinderea spațiilor de recreere și de promenadă din București, în contextul impus de pandemia COVID-19. Respectarea noilor norme de conviețuire urbană cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor și condiții speciale de recreere în spații deschise, cu păstrarea distanțării fizice.

ARCEN

Contactul social, reluarea activităților de recreere și promenadă, afectate pe perioada izolării, sunt fundamentale pentru sănătatea fizică și mentală a locuitorilor orașului, dar ele trebuie făcute cu respect față de regulile impuse pentru protejarea sănătății publice. Începând cu 23 mai 2020, inițiativa “Străzi deschise” a fost implementată de Primăria Capitalei, care a închis traficul rutier (excepție făcând riveranii) pe perioada week-end-ului în 7 zone din centrul Bucureștiului.

Străzi deschiseStrăzi deschiseStrăzi deschise

*Proiectul face parte din expoziția Antifragile, care în cadrul Romanian Design Week 2020 va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația cauzată de pandemie.