Mergi la conţinutul principal
search

substandardPLUS

  • Artist Atelier Ad Hoc
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Proiectul e un gest de recunoaştere şi responsabilizare care doreşte să aducă în discuţia despre design şi cultură urbană fenomenul marginal al oamenilor fără adăpost. El arată şi chestionează sistemul de ajutor de stat prin amenajarea unui spaţiu public de limită, ca prilej de a adăuga infrastructurii centralizate îmbunătăţiri ce vin din partea societăţii civile.”

- arh. George Marinescu*

01
situația inițială

Proiectul reprezintă un exercițiu de redefinire a limitei, care se folosește de resursele umane și materiale disponibile pentru a îmbunătăți condițiile de locuire ale persoanelor care folosesc zilnic adăpostul de noapte din Pantelimon. 

02
Colectorul

Ca reacție la prezența excesivă a gardurilor în spațiul public bucureștean, proiectul propune o nouă formă a delimitării realizată din trei echipamente: dulapurile  - 48 de unități de depozitare cu acces atât din interiorul adăpostului cât și din stradă, umbrarul – spațiu de așteptare și socializare la intrarea în adăpost și colectorul cu jardinieră - adresat cartierului, ca zonă de donații și schimburi între rezidenți și vecinii din cartier. Prezența echipamentelor extinde accesul la bunurile personale pe toată durata zilei și completează programul nocturn de funcționare al adăpostului, îmbunătățind posibilitățile de utilizare a spațiului pentru fiecare locatar și transformând delimitarea existentă dintr-un spațiu de separație într-unul de legătură.

03
Limita

Limita este negociată între două tipuri de spațiu public redefinind relația cartier-adăpost: strada – destinată utilizării în comun și adăpostul - cu acces controlat, aflat în grija administrației publice.

04
Umbrarul

Proiectul transformă o situație de margine (socială şi spaţială) într-un spațiu cu utilizări multiple, realizând un cadru posibil pentru adăpostire și interacțiune, care ajută la îmbunătățirea parțială a condițiilor de locuire, transformând un adăpost (oficial) temporar într-unul (informal) semi-permanent. Dintr-un instrument de separare, limita devine un spațiu de ajutor și interacțiune. Fără a putea rezolva problema de fond, intervenţia caută să cultive identitatea individuală şi responsabilitatea colectivă a persoanelor din adăpost, dar și crearea unui cadru de interacțiune a lor cu ceilalţi vecini din cartier.  Dintr-o simplă delimitare, gardul se transformă într-o unitate de depozitare a bunurilor personale, o dotare foarte necesară, dar inexistentă în interiorul adăpostului.

05
Echipamentele pentru depozitare

Coordonare proiect și proiectare: arh. George Marinescu și arh. Maria Daria Oancea


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.