Mergi la conţinutul principal
search

Think it!

  • Artist Prototip Studio
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Ca orice altceva în societatea prezentă, plasticul a devenit o comoditate: ușor de produs, ușor de cumpărat și și mai ușor de uitat. Totul bine și frumos, până când realizăm că responsabilitatea noastră nu se încheie când munca mai puțin plăcută începe. Nu sunt destule „altcineva-uri” care să aibă grijă de tot ce lăsăm în urmă. Nu credem că doar reciclarea în sine va rezolva problema, însă în afară de a găsi noi moduri de a folosi plasticul folosit, credem că implicarea oamenilor în procesul de reciclare va ajuta formarea unor noi moduri de folosire, refolosire sau chiar înlocuire a plasticului și consumului de plastic. Câte o persoană, pe rând.”

- Echipa Prototip*

01

Workshopul „Think it!” și-a dorit să dea startul unei conversații despre un subiect specific al modularității în arhitectură și design folosind plasticul reciclat. Scopul a fost crearea unui design de sistem mai mult decât a unei structuri individuale cu scopuri precise. Echipa s-a concentrat să creeze moduri în care materialele se pot intersecta, pe intersecția în sine, pe volumul plasticului folosit ce ar putea avea un rol cheie într-o suprafață mult mai amplă. Fiind un conector pentru alte materiale de construcție, forma adaptabilă a sistemului oferă mult spațiu de explorat în multiple direcții funcționale.

02

Folosind plastic tocat și topit din capace din plastic HDPE, au fost create o serie de cuburi ce au fost perforate ulterior pentru a se transforma în noduri de intersecție pentru alte materiale. Materiale deja prezente pe piață pot fi folosite pentru elementele de legătură ale structurii în timp ce plasticul reciclat este folosit în punctele cheie ale unei structuri: intersecțiile.

03

Cel mai interesant aspect al proiectului este potențialul de utilizare al acestor structuri adaptabile. Deoarece plasticul este o resursă foarte la îndemână, momentan nu există o limitare în posibilitățile de dezvoltare a acestui proiect.


Architect/coordonator: Ioana Goția-Ciurea, Bogdan Goția, Mihai Veg // Arhitect asistent/participant: Andreea Samoilă // Arhitect student/participant: Andra Hrenciuc, Andreea Andrieș, Kinga Farkas // Designer/fotograf: Alexandra Buraga // suport pentru prelucrarea plasticului reciclat: Scientifica


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.