Mergi la conţinutul principal
search

UPcycled Hats

  • Artist Kristina Dragomir
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Proiectul de regândire și redesenare a pălăriei și a tipului său de ornament a generat o schimbare în primul rând în modul în care poți aborda și trata o formă decorativă, folosindu-te doar de diferite tehnici sustenabile. Acest proiect de cercetare și de reciclare este, în același timp, un proiect de inițiativă comunitară care susține meșteșugul tradițional de craft, aducând o schimbare și la nivelul utilității pălăriei, demonstrând că ea poate fi transformată și în diferite obiecte practice de design decorativ.” 

- Kristina Dragomir*

„ ”

UPcycled Hats este un proiect de cercetare în domeniul pălăriilor care abordează noi tehnologii și procese diferite de craft și de reciclare a unor materiale atent selectate. Proiectul UPcycled Hats recontextualizează tipul de ornament al pălăriilor, cu ajutorul unor elemente naturale reciclate ca bucățile din lemn, florile sau frunzele presate, hârtia de ambalaj, fluturii naturali, spinii sau iarba de mare, inițiind într-un mod ingenios un nou tip de decorare sustenabilă în acest domeniu.

„ ”

Pe lângă această modalitate de ornamentare sustenabilă, proiectul și-a mai propus și reutilizarea formei pălăriei, care trecută prin diferite transpuneri în materiale diverse, să poată fii transformată la final în mai multe obiecte decorative de design. În urma acestor procese manuale au luat naștere diferite materiale noi, doar reciclând hârtia în amestec cu porțelanul – paper clay, fâșii din pâsla de lână presate împreună cu resturile de ațe din atelier – nuno felt, ceara și spinii naturali au fost turnați în bronz, iar printre fibrele naturale țesute de abacca s-au inserat diferite flori, frunze, chipsuri din lemn, și fluturi naturali sub forma unei serigrafii.

„ ”

Echipa proiectului:

Hatmaker: Cristian Dragomir;

Coordonator transpunere portelan - Sculptor: Mihail Tudor;

Coordonator transpunere bronz și sticlă - Sculptor: Reka Dup

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.