Mergi la conţinutul principal
search

Uranus Acum

  • Artist Zeppelin & Ideilagram
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Aducem înapoi un cartier bucureștean masacrat în perioada totalitară, prin machete 3D și fizice și prin instalații ce readuc în mod simbolic casele vechi în lumea de azi. Obiectivul esențial nu constă doar în aducerea aminte și în omagiul adus celor care au suferit și care au luptat sau documentat, ci și în promovarea unei dezvoltări urbane actuale mai echilibrate și mai responsabile.”

- Echipa Zeppelin & Ideilagram*

01

URANUS ACUM este un proiect despre istoria vie, despre spiritul comunitar și despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse. Până în acest moment, proiectul a constat într-o expoziție la MNAC, instalații în spațiul public și, ca proiect pe termen lung, o arhivă online cu imagini și planuri de epocă și noi, sinteze sau extrase din alte cercetări cu discuții cu foștii locuitori sau cu martori ai evenimentelor.

02

 

03

Uranus Acum se referă la istorie și la felul în care aceasta poate fi reintegrată în dezvoltarea urbană actuală. Vorbește despre schimbările brutale din trecut și din prezent dar și despre cum se poate construi un mod mai sensibil și mai inteligent de a schimba orașul. Proiectul include și deschiderea și transformare posibile și extrem de necesare a zonei din jurul Palatului Parlamentului, astăzi un adevărat oraș interzis în mijlocul Bucureștiului. 


Curatori: Ștefan Ghenciulescu, Dorothee Hasnas (Zeppelin), Ilinca Păun-Constantinescu, Ideilagram

Cercetare sociologică, istorică, interviuri: Oana-Valentina Suciu, Iris Șerban 

Proiect de design expoziție, instalații, machetă 3D, cercetare: Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun

Design grafic: Radu Manelici, Max Gruenwald (Faber Studio)


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.