Mergi la conţinutul principal
search

Veltra Bikes

  • Artist Veltra Bikes
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Combinând experiența noastră, cele mai bune materiale și un design unic, această bicicletă oferă amestecul perfect între performanță, greutate, rezistență și confortul pentru zile lungi în șa.”

- Sabin Dimian, fondator Veltra, primul start-up din lume care construiește biciclete pentru oraș din bambus laminat*

01

Povestea Veltra Bikes a început în 2012, când echipa din spate a decis să construiască bicicleta perfectă pentru a călători prin oraș. Au început cu o premisă simplă, de a oferi oamenilor o bicicletă care să fie ecologică și să aibă un design unic. După ani de cercetări, au ajuns la concluzia că bambusul este materialul perfect pentru a construi o bicicletă, deoarece are un raport rezistență-greutate ridicat, absoarbe foarte bine vibrațiile drumului  și are o creștere durabilă.

02

Pentru a fi fabricate, milioane de biciclete și componente sunt supuse unor procese chimice și suduri speciale, devenind astfel ne-prietenoase cu mediul înconjurător, grele și greu de reciclat. Cu atenție pentru provocările climatice, Veltra a construit o bicicletă care să încorporeze peste 50% materiale sustenabile și care folosește bambusul, o plantă care nu necesită replantare după recoltare sau prelucrare chimică. Bambusul este planta cu cea mai rapidă creștere de pe Pământ, folosită pe scară largă în ansamblurile structurale (de exemplu, poduri și clădiri) și un amortizor natural. Totodată, bambusul poate fi cultivat local și are mai multe caracteristici care îl fac materialul perfect pentru construirea unei biciclete: raportul dintre rezistență și greutate mare, amortizarea vibrațiilor și creșterea durabilă.

Astăzi, Veltra este brandul care a lansat prima bicicletă de bambus laminat din lume.

03

03


Fondator: Sabin Dimian // Co-fondator: Ion Morozan // Research & Development: Cristian Tudoroiu // Product Manager: Cristian Juravle // Customer Care and Sales specialist: Madalina Tanase // Product Designer: Vlad Voicu


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.