Priveliștea superbă asupra văii Arieșului, din punctul cel mai înalt al livezii de caiși care găzduiește Viila Cheia, stă la baza așezării și a formei casei de oaspeți. Aceasta din urmă ia forma unei bariere a cărui rol este acela de a întârzia întâlnirea oaspeților cu persepctiva, întâlnire amplificată de perspectiva forțată obținută prin forma dată, atât în secțiune, cât și în plan, camerei de zi.
Lipsa de repere arhitecturale tradiționale și identitare a satului Cheia face ca proiectul să caute inspirație în arhitectura rurală arhaică românească.
Materialele naturale precum piatra, lemnul sau șidrila, terasele inspirate de vechile prispe care leagă fiecare cameră de livadă, mobilierul pe comandă, prezența sugerată a credinței, vatra și masa concepute ca și catalizatori sociali, construiesc conceptul casei de oaspeți... oferirea unei experiențe aproape arhaice, tradiționale Românești, în notă contemporană turiștilor din întreaga lume.
PROJECT TEAM:
arh. Paul-Mihai Moldovan, arh. Anamaria Moldovan, arh. Adrian-Ioan Urda, arh. Victor-Ioan Ștefan, arh., arh. Adrian Ovidiu Bucin, arh. Eszter Szoke, arh. Florin-Vasile Lazăr
Photo Credits: Ovidiu Micșa