Mergi la conţinutul principal
search

Crafting Futures | Marlene Stanciu, KraftMade

  • 21 August 2020
  • News

„Doar împreună putem avea o voce puternică.”

Marlene Stanciu este o femeie do-it-all care s-a mutat în casa bunicii sale din Cincu, satul în care a crescut, iar de atunci a reînviat un festival local, a lucrat în lână și lemn, experimentând și cercetând plante și resurse locale. Este o promotoare a craftului și a tradițiilor cu un lung arbore genealogic saxon local, pasionată de ruralism și design lent. Împreună cu partenerul ei, Alex Herberth, reprezintă proiectul KraftMade.

Marlene Stanciu @Marin Dinescu, Daniel Serbanica - Artsilvania

Photo credit: Marlene Stanciu @Marin Dinescu, Daniel Serbanica - Artsilvania

Povestiți-ne despre munca voastră.

Proiectul nostru, KraftMade, urmărește cercetarea surselor și resurselor armoniei arhaice și a tehnicilor tradiționale de artizanat - de ce lucrurile au fost făcute în moduri diferite în raport cu geografia lor originară. Testăm practicalitatea contemporană a ideilor vechi, a materialelor naturale și a circuitului lent al proiectării, producției și consumului (design lent). Începând cu 2017, într-un efort de a produce mai puține obiecte, dar de a stimula dialogul mai semnificativ despre sustenabilitate, am creat KraftMaking the Future, o serie de ateliere practice pentru artizani, designeri, arhitecți și artiști menite să transmită înțelepciunea artizanală arhaică ca soluție durabilă pentru viitor. Viața noastră în satul Cincu înseamnă și muncă pentru comunitate, cum ar fi revitalizarea obiceiului săsesc transilvănean Urzelnlaufen de a alunga iarna și spiritele rele (eveniment anual, în fiecare februarie) sau predarea abilităților de restaurare pentru lucrătorii din construcții locali ca un mijloc durabil de a salva tehnici tradiționale, arhitecturi și peisaje. Practica noastră este axată în principal pe lemn și textile și relația lor cu locul, dar și pe probleme multisenzoriale și interdisciplinare, lucrând pe o gamă largă de medii de la metal, oase, pietre, produse alimentare și plante la tehnologie, pentru a crea o punte între patrimoniu și viitor.

Care sunt principalele provocări în activitatea voastră?

Să alegi un drum mai puțin parcurs este întotdeauna mai dificil decât să te încadrezi într-un model de afaceri deja prevăzut de economia mainstream. Provocările cu care ne-am confruntat de-a lungul celor șapte ani de activitate în domeniul patrimoniului intangibil și transmiterea cunoștințelor tradiționale sunt legate de educarea unui public inexistent, construirea unei piețe și a unui public, formarea participanților, toate acestea însemnând o navigare ecosistemică a domeniului. Trebuie să păstrăm întotdeauna o viziune clară asupra imaginii de ansamblu, în timp ce lucrăm constant la transmiterea valorilor noastre, dar, de asemenea, reevaluăm și evoluăm în funcție de schimbările societale prin care trecem în ritm rapid. Să faci muncă de bază, muncă fizică, dar și muncă de birou pentru a-ți asigura finanțare și vizibilitate este un job 24/7 pe care nu l-am putea face altfel decât trăind ceea ce spunem, aplicând ceea ce promovăm.

Care credeți că poate fi impactul colaborării internaționale?

Colaborarea internațională este esențială în domeniul nostru de activitate. Cum instrumentele, tehnicile, dar și ideologiile și poveștile de la baza lor au călătorit peste teritorii de la începutul mișcării popoarelor (cu ale cuvinte, dintotdeauna), credem că este important să ne concentrăm asupra determinismului geografic care ne permite să identificăm cele mai bune soluții la nivel local, dar și să mapăm și să extindem tiparele la nivel internațional. Pentru a demonstra puterea și viabilitatea acestui model economic nou/vechi pe care îl practicăm, este vital să împărtășim cunoștințele și cercetarea, să identificăm legături, să avem abordări comune și capacitatea de a identifica cele mai bune practici. La urma urmei, doar împreună putem avea o voce puternică.

Ați aflat ceva surprinzător despre sectorul de craft din Marea Britanie?

În procesul nostru de cercetare constantă a arhivelor istorice, mergând până în secolul al 14-lea (până în prezent), am descoperit mișcarea fascinantă a instrumentelor și a tehnicilor pe teritorii întinse, astfel încât nu putem apropria meșteșuguri unei părți sau alteia a Europei (și chiar mai departe de Europa). Chiar dacă procesul de transmitere a cunoștințelor tradiționale este clasificat ca moștenire intangibilă, limbajul manufacturii se manifestă într-o moștenire tangibilă, într-o materie vizibilă, care nu are nevoie de o limbă comună, vorbită. Așadar, nivelul surprinzător, adesea uitat, profund, pe care îl găsești peste tot, este acela al toleranței, al învățării împărtășite, al codependenței cu natura și cu ceilalți.

Cum vedeți viitorul activității voastre într-o lume post-Covid-19?

Criza Covid a dezvăluit o mulțime de probleme la nivel material și spiritual, într-un ritm foarte rapid. Am văzut mai clar ca niciodată ceea ce intuisem de ceva timp - pericolul consumului excesiv, natura nesustenabilă a lanțurilor de aprovizionare de globale, lipsa de respect și grijă pentru natură. În acest context sumbru, noi vedem un viitor luminos pentru practicile meșteșugurilor, datorită rezilienței lor și a gândirii ecosistemice, regenerative care face parte din procesele lor. Sperăm să vedem mai mult sprijin pentru lucrurile pe care le facem, promovând educația privind meșteșugul și modurile de gândire tradiționale în rândul societății.

Alex Herberth @Marin Dinescu, Daniel Serbanica - Artsilvania

Photo credit: Alex Herberth @Marin Dinescu, Daniel Serbanica - Artsilvania

Ce sfaturi le-ați oferi altor practicieni care încearcă să se adapteze?

Aveți încredere în beneficiile muncii voastre, continuați să faceți lucruri utile, de lungă durată, cu suflet și poveste, concentrați-vă pe procese transparente și pe excelența tehnicilor practicate, alegeți-vă materialele și resursele cu înțelepciune, în armonie cu natura înconjurătoare. Meșteșugul vostru va străluci, iar impactul și coexistența noastră în lume vor fi mai bune.

Crafting Futures este un program global British Council care contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume. Programul celebrează valoarea meșteșugului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.

Prin procesul de creație și prin colaborare internațională, Crafting Futures reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru un viitor mai bun.

Lansat în România în 2020, Crafting Futures aduce împreună șase profesioniști din Marea Britanie și organizații, designeri, artiști și activiști din România alături de care pot dezvolta proiecte de învățare colaborativă pentru a susține practicile tradiționale, sustenabile în design.

https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/crafting-futures