Mergi la conţinutul principal
search

Gloria Luca, despre Jurnal de virus, parte din expoziția Antifragile din cadrul Romanian Design Week

  • 24 August 2020
  • News

În așteptarea celei de-a opta ediții a Romanian Design Week, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, am decis să vă prezentăm o parte dintre proiectele ce vor putea fi văzute în expoziția Antifragile. Aceasta va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie.

Astăzi vorbim cu Gloria Luca despre Jurnal de virus.

Gloria Luca_jurnal de virus11. Cum a fost pentru tine experiența de a lucra la un proiect ale cărui rezultate sunt transmise către public în timp real? Este primul proiect de acest gen la care ai participat?

Pentru mine participarea la Jurnal de virus a fost o experienţă complexă din mai multe motive. Cu siguranță a fost primul proiect în care m-am angajat să ofer cel puțin un comentariu artistic cu frecvență zilnică, timp de mai multe săptămâni. Reflecţia asupra contextului (carantinei), dinamica procesului de lucru, responsabilitatea unei atitudini spontane centrate în cazul meu pe o investigare mai amplă a efectelor pandemiei, dar și diversitatea contribuţiilor vizuale – pentru mine, toate acestea au transformat carantina într-un proces foarte interesant din care am avut de învăţat multe lucruri.

2Ce alte proiecte/ reacții ale creativilor locali sau internaționali ai apreciat în perioada asta?

Mă interesează în special proiectele cu un minim angajament social, fie critice, fie centrate pe educaţie/pedagogie. Majoritatea proiectelor pe care le-am urmărit au fost diseminate pe Facebook şi/sau Instagram, la fel ca în cazul proiectului Jurnal de virus. De exemplu, am urmărit seria de lucrări video, randate 3D, intitulată Coșmaruri (Pesadillas), a artistului spaniol Daniel García Andújar, care acoperă aspecte dure ale carantinei precum izolarea forţată a femeilor care se confruntă cu violenţa domestică, împreună cu abuzatorii lor, dificultăţile adiţionale în cazul persoanelor cu dizabilităţi, locuinţele aproape miniaturale în care oameni mai puţini privilegiaţi decât noi trăiesc, etc.

Mi-a plăcut foarte mult şi proiectul Artişti în Carantină initițiat de platforma L'Internationale Online, o confederație a celor mai importante șapte muzee de artă din Europa, în cadrul căruia 16 artişti contemporani au fost invitaţi să converseze din spaţiile lor de locuit asupra condițiilor de lucru pe timp de carantină. Reflecţiile lor oferă perspective interesante asupra spaţiului privat/public, a solidarităţii şi/sau a criticii racordate la timpul istoric pe care îl traversăm. Rezultatele au fost distribuite în social media timp de două săptămâni.

3. La ce proiecte lucrezi în prezent?

Lucrez în paralel la două proiecte artistice. În primul proiect explorez relația dintre imagine, text și context. Al doilea proiect este despre (drepturile și) responsabilitățile artistului, o problematică pe care o investigăm încă de dinaintea pandemiei, dar pe care după experiența din Jurnal de virus o abordez cu ajutorul desenului, un instrument nou în practica mea.

4. Cum îți imaginezi că va arăta lumea peste 5 ani? Cât de mult vom fi învățat din această criză?

Cred că se va lucra mult mai mult de acasă; majoritatea proiectelor de educaţie vor fi adaptate online-ului și cred că lumea va deveni puţin mai paranoică, însă nu neapărat din cauza pandemiei, ci din cauza programelor de supraveghere. Ne place sau nu, carantina a oferit marilor companii date foarte importante care favorizează anticipări de comportament, atât la nivel individual, cât și colectiv, cu o mult mai mare acurateţe.

Învățarea în sine este un proces de lungă durată, dar după o experienţă de o asemenea magnitudine, putem trage deja o serie de concluzii preliminare. Personal, cred că nu putem continua fără mai multă empatie şi nici fără un accent mai puternic pe responsabilitatea individuală.

 

Expoziția Antifragile va avea loc la Galeria Sector 1 (Combinatul Fondului Plastic) și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.