Mergi la conţinutul principal
search

Proiectul Adaptive Workplace 22 face parte din expoziția Antifragile din cadrul Romanian Design Week

  • 24 August 2020
  • News

În așteptarea celei de-a opta ediții a Romanian Design Week, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, am decis să vă prezentăm o parte dintre proiectele ce vor putea fi văzute în expoziția Antifragile. Aceasta va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie.

Astăzi vorbim cu arhitecții Florin Pîndici și Andra Panait despre Adaptive Workplace, un proiect pilot se dorește a fi primul exemplu de bună practică pentru spațiile de lucru din universitate. Scopul lui este într-o primă fază de a găsi soluții creative cu buget redus pentru reconfigurarea spațiului de lucru al atelierului, având ca finalitate găsirea de parteneri din domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare care să contribuie la punerea lui in practică, urmând ca pe viitor să se poată implementa în întreaga universitate.

Adaptive Workplace

  1. Cum s-a născut ideea Adaptive Workplace 22 și a cui a fost aceasta? Care este echipa căreia i se datorează?

Eram cu Andra în pauza de cafea pe Zoom, la o corectură de atelier cu studenții, și încercam să ne imaginăm cum ar fi să facem o curățenie generală în atelier pe vară, așa, ca o formă de interacțiune constructivă, iar de aici lucrurile au evoluat considerabil. De mult timp ne gândeam să începem acest demers, dar situația imprevizibilă generată de pandemie ne-a motivat să acționăm mai repede. Văzând că ne-am adaptat foarte bine la mijloacele posibile pentru a ne continua activitatea, ne-am dat seama că putem adapta și spațiul de lucru pentru multitudinea de activități pe care le desfășuram, obținând astfel o interacțiune și o performanță mult mai bune.

  1. Povestiți-ne puțin despre procesul de adaptare la situația actuală. Care a fost cea mai mare provocare în dinamica atelierelor și a cursurilor în perioada aceasta? Dar cea mai neașteptată oportunitate?

A fost o provocare. Am răspuns pozitiv, încercând să ne folosim de părțile bune la potențialul lor maxim. Ne-am dat seama că tehnologia pe care o avem acasă și în buzunar valorează enorm dacă știm cum să o folosim. Studenții chiar au lucrat mai bine, mai mult și chiar tratau zilele de atelier ca pe o formă de socializare mult așteptată, ceea ce a adus la o atmosferă foarte bună și caldă. Bineînțeles că asta nu suplinește în totalitate interacțiunea din atelier, dar cu siguranță vom pune accentul și mai mult pe mijloacele digitale.

  1. În ce etapă se află proiectul momentan și care este pasul următor?

După ce am lansat proiectul la începutul verii în mediul online, ne-a surprins plăcut numărul mare al celor care au început să ne urmărească inițiativa, să ni se alăture și să ne susțină. Am finalizat partea teoretică, de cercetare și de idei prin cadrul workshopului, iar acum urmează să începem șantierul la atelier. Sperăm să ni se alăture cât mai mulți parteneri în finalizarea acestui proiect pilot pentru a putea fi gata până la 1 octombrie.

  1. Care sunt așteptările voastre legate de proiect? Care e obiectivul lui final?

Ne dorim ca după finalizarea lui să putem profita la maxim de un spațiu creat special pentru a răspunde cât mai multor provocări și vrem ca acest demers sa aibă continuitate în adaptarea spațiilor de lucru din învățământ pentru ca ele să vină în sprijinul utilizatorilor.

  1. Cum vă imaginați că va arăta lumea peste 5 ani? Cât de mult vom fi învățat din această criză?

Așa cum noi ca indivizi ne adaptăm, vrem să facem asta și cu spațiile cu care interacționăm și tocmai prin schimbul ăsta să ne îmbunătățim felul în care trăim, să avem un randament mai bun și să ne ajute să evoluăm. Ne imaginăm că în cinci ani vom învăța să fim mai deschiși la a implementa soluții simple, fiind în pas cu lucrurile care evoluează sau care sunt imprevizibile.

Lucrul care ni se pare cel mai important este că această criză ne-a făcut să împărtășim o responsabilitate comună, iar peste niște ani ne putem imagina că vom reuși să împărțim resursele și facilitățile mai eficient pentru un model mai sustenabil de viață.

 

Expoziția Antifragile va avea loc la Galeria Sector 1 (Combinatul Fondului Plastic) și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.