Expoziția „Tapiserie Verdure ” este realizată de Lauriane Obry și prezentată în cadrul Romanian Design Week cu sprijinul Institutului Francez din România.
Sprijinită de instituțiile franceze Agora du Design și Institut français, Lauriane Obry, absolventă a ENSCI-Les Ateliers Création et Technologie Contemporaine și licențiată a Manufacture des Gobelins, pune în discuție savoir-faire-ul /know-how-ul tradițional și obiectul țesut.
Care este locul și utilizarea acestui obiect ancestral în lumea de astăzi? Pot coexista savoir-faire-ul cu noile instrumente, și de ce?
TAPISERIA CA TEHNOLOGIE A IMAGINII, ÎNTRE GEST ȘI ILUZIE
Combinând savoir-faire-ul /know-how-ul tradițional și noile tehnologii, această instalație explorează o altă istorie a tapiseriei. Reînnoind forma și utilizarea țesăturii, precum și savoir-faire-ul /know-how-ul acesteia, instalația propune noi interacțiuni cu publicul și creează o legătură între tehnicile ancestrale și tehnologiile contemporane.
Cu scopul de a evidenția procesul de țesere și de a pune în discuție tehnica tapiseriei, obiectul tradițional țesut reînvie tradiția decorului mobil imersiv. Tapiseria este un obiect al iluziei, conceput în mod tradițional pornind de la un model și, ca un mediu textil cu un puternic potențial narativ, navigheaza între original și copie.
Țesută în mai multe exemplare, dar unică pentru fiecare versiune, aceasta este o artă a multiplului. Instalația Tapiserie verdure invită vizitatorii să își folosească smartphone-urile pentru a interacționa cu artefactele digitale. Intr-o nouă dimensiune (prin utilizarea unor instrumente digitale precum luminile, smartphone-urile și realitatea augmentată) se descopera noi versiuni ale tesaturii.
Detaliile, animațiile și jocul proporțiilor sunt dezvăluite în mâna vizitatorului. Tapiseria devine un suport încărcat cu informații. Codificată, aceasta este transformată într-o cheie care invită la noi interacțiuni cu tapiseriile de patrimoniu conservate.
*Tapiserie Verdure este o categorie de tapiserii care prezintă peisaje cu vegetație. Popularizată în anii 1600 și 1700 în Europa de Nord, această țesătură murală tipică sugerează ca decor imersiv grădina sălbatică în interiorul casei. Realizată intenționat cu culori albastre și verzi (de altfel instabile și costisitoare de produs), tonalitatea tapiseriei verdure nu este realistă, ci selectată pentru a crea o iluzie optică cu perspectivă profundă.
Creatorii și-au adaptat tehnicile de țesut pentru a crește contrastul pe fiecare formă și motiv, eliminând saturația diferitelor modele pentru a marca adâncimea prim-planului și a fundalului și pentru a consolida efectul de distanță. Ei au folosit tehnici de perspectivă aeriană pentru a genera o percepție sensibilă și pentru a arăta potențialul imersiv al decorațiunilor textile.
Expoziția „Tapiserie Verdure” face parte din RDW Design Flags, un format prezentat de Purcari.