Mergi la conţinutul principal
search

Crafting Futures | Carol Carey, Somerset Art Works

  • 21 August 2020
  • News

„La finalul zilei, suntem la fel de buni ca ultimul proiect, deci există întotdeauna presiunea de a merge mai departe.”

Carol Carey a lucrat 20 de ani în domeniul designului, designului urban/spațial și al artei publice, iar de 18 ani lucrează în sectorul artelor vizuale. În calitate de Creative Director la Somerset Art Works, Carol este responsabilă pentru managementul, dezvoltarea și planificarea activităților de bază ale organizației și are un rol vital în identificarea și menținerea liniilor de finanțare. Se ocupă de dezvoltarea profilului regional și național al organizației, construind relații cu parteneri din diverse sectoare.  

Carol Carey - Somerset Artworks - Artist Dorcas Casey commissioned to lead creative workshops with students - Image Credit Jasper Casey

Photo credit: Carol Carey - Somerset Artworks - Artist Dorcas Casey commissioned to lead creative workshops with students @Jasper Casey

Povestește-ne despre munca voastră.

Avem patru direcții cheie în activitatea noastră la Somerset Art Works. Programul nostru de dezvoltare a artiștilor, în care oferim burse pentru patru absolvenți în fiecare an. Altă direcție este reprezentată de comunitate, unde dezvoltăm proiecte cu parteneri din afara sectorului artistic, precum National Trust, asociații ecologice sau muzee. O a treia direcție este cea de educație și implicare, care acoperă relația noastră cu școlile și oferta noastră intergenerațională și care se concentrează pe creație și meșteșuguri. 

Iar a patra direcție vizează studiouri deschise și festivaluri. Odată la doi ani, avem un eveniment de tip open studio, în cadrul căruia se deschid 250 de studiouri, de la studiouri de artă plastică până la cele de olărit. Suntem concentrați pe încurajarea creativității în comunitatea artiștilor, dar și în comunitatea extinsă. Rețeaua noastră include aproximativ 450 de artiști, care au oportunitatea să se reunească în diverse grupuri, precum și posibilitatea de a participa în programe de parteneriere cu alți practicieni sau artiști locali, naționali sau internaționali. Organizăm, de asemenea, și un festival în care prezentăm lucrările principale, care de obicei au o legătură cu programele noastre de educație. Unii dintre artiștii care participă provin din Somerset, dar au cariere internaționale, iar unii dintre ei sunt artiști naționali pe care îi aducem. Ne dorim să putem aduce și un artist internațional, este următorul pas pentru noi, motiv pentru care am aplicat și în programul Crafting Futures. 

Care sunt principalele provocări în activitatea voastră?

În acest moment, principala noastră provocare este probabil finanțarea. Avem niște parteneriate de lungă durată, dar este un moment destul de tensionat, în care așteptăm să vedem dacă aceste parteneriate vor continua. În Marea Britanie depindem într-o anumită măsură de trusturi și fundații și știm că acest lucru va fi destul de dificil în următorii 2-5 ani, va fi o provocare. Nu duce niciodată lipsă de idei, o mare parte din munca noastră se concentrează pe sănătate, wellbeing, natură și pe legăturile respective și conexiunea cu natura. Avem o abundență de materiale naturale, care s-au industrializat în timp în Somerset - este o regiune cu potențial. Avem experiență în creșterea parteneriatelor, astfel încât munca mai grea și provocarea pentru noi este doar să găsim fluxurile potrivite de finanțare care să ne permită să le continuăm.

Carol Carey - Somerset Artworks - Ceramics for Landscape of Objects Ford Abbey by Katie Spragg - image by Davina Jelley

Photo credit: Carol Carey - Somerset Artworks - Ceramics for Landscape of Objects Ford Abbey by Katie Spragg @Davina Jelley

Care crezi că poate fi impactul colaborării internaționale?

Colaborarea internațională poate ajuta cu adevărat. Avem mulți rezidenți români în Somerset, bine ancorați în comunitățile lor, așadar există potențial și în ceea ce privește implicarea comunităților locale. 

De asemenea, sunt foarte interesată să pot extinde capacitatea artiștilor internaționali de a veni în Somerset pentru a practica meșteșuguri. Ne-am uitat la diverse programe Creative Europe, dar suntem mici, așa că este destul de dificil pentru noi să facem acel pas în ceea ce este, în esență, un program mai mare decât am reuși să acoperim, deși acum ne-a mărit capacitatea de a analiza oferte aranjamente mai complexe. 

La finalul zilei, suntem la fel de buni ca ultimul proiect, deci există întotdeauna presiunea de a merge mai departe.  

Ai aflat ceva surprinzător despre sectorul de craft din România?

Am fost fascinată de canotcă, precum și de Corizom - mi s-a părut superbă munca pe care o fac. Am putut vedea legături și cu activitatea în domeniul modei - avem un cuplu din Somerset care a început să folosească cupoane de material pe care compania internațională de articole de lux Mulberry nu le-a folosit în colecția sa și au creat cu ele propriile lor materiale frumoase, naturale. Am putut vedea nenumărate legături cu producători locali din Somerset, sunt tot felul de paralele. Am fost foarte impresionată, pentru că simt că avem mai multe de învățat din România.

Cum vezi viitorul activității voastre într-o lume post-Covid-19?

Pentru noi, mai departe, conexiunea cu materialul și procesul de creare este o parte foarte puternică a creșterii practicii noastre, în special cu materialele naturale, având în vedere că avem o resursă naturală uimitoare în Somerset. Dar, de asemenea, punând accent pe reinventarea, pe preluarea unora dintre abilitățile de bază tradiționale și pe căutarea modalităților de a le aplica într-un sens contemporan.  

Cred că meșteșugurile au revenit deja la modă. A existat cu siguranță o creștere a interesului, nu doar din partea colecționarilor, ci din partea tuturor celor care doresc să facă lucruri. Și nu pare că asta va dispărea curând. Toate aceste lucruri au, evident, trenduri, iar acum am observat un interes reînnoit pentru ceramică și bijuterii. Există, de asemenea, interes pentru reparații și reciclare, precum și pentru utilizarea diferitelor materiale sau chiar a diferitelor plastice, în moduri inedite. Cred că acest interes va continua să crească și va fi puternic.  

Carol Carey - Somerset Artworks - Community  Priorswood Our Place engagement - image credit Nisha Haq

Photo credit: Carol Carey - Somerset Artworks - Community  Priorswood Our Place engagement @Nisha Haq

Ce sfaturi le-ai oferi altor practicieni care încearcă să se adapteze?

În Marea Britanie avem o tradiție a ceea ce numim a doua carieră - oameni care au fost într-o profesie și apoi se reorientează. Și de foarte multe ori, se orientează spre meșteșug, spre creație. Ei sunt cei mai norocoși, adesea, pentru că au abilitățile de business potrivite. 

Dar cred că mulți artiști și practicieni trebuie să-și îmbunătățească abilitățile digitale. Organizăm o serie de traininguri axate pe dezvoltarea acestor abilități, analizând platforme de e-commerce, site-uri, social media. Este o latură cu adevărat importantă. Avem cam 200 de persoane la atelierele pe care le desfășurăm deja, așadar cred că oamenii își dau seama că trebuie să aibă aceste abilități. Trebuie să facă fotografii mai bune ale lucrărilor lor, trebuie să fie mai conectați cu piața lor.

De asemenea, crearea de produse potrivite pentru piață este importantă și este o provocare care cred că are nevoie o abordare mai strategică, în ideea de a pregăti piețele sau de a te pregăti pentru o piață. Oamenii fac cumpărături din nou mai mult pe plan local, mai ales când vine vorba de mâncare și am putut vedea asta se întâmplă și cu produsele de casă, așa că există potențial acolo. 

 

Crafting Futures este un program global British Council care contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume. Programul celebrează valoarea meșteșugului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.

Prin procesul de creație și prin colaborare internațională, Crafting Futures reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru un viitor mai bun.

Lansat în România în 2020, Crafting Futures aduce împreună șase profesioniști din Marea Britanie și organizații, designeri, artiști și activiști din România alături de care pot dezvolta proiecte de învățare colaborativă pentru a susține practicile tradiționale, sustenabile în design.

https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/crafting-futures