„Meșteșugurile din Delta Dunării riscă să se piardă în următorii 20 de ani.”
Oana Neneciu și Loredana Pană coordonează DeltaCraft, o platformă colaborativă menită să revitalizeze meșteșugurile tradiționale din zona Deltei Dunării prin colaborarea dintre artizani locali și designeri contemporani.
Povestiți-ne despre munca voastră.
DeltaCraft este o platformă de colaborare care își propune să creeze conexiuni și experiențe între meșteșugurile din Delta Dunării și designul contemporan. În fiecare an, din 2015, încercăm să căutăm noi metode de colaborare între designeri și meșteșugari din Deltă, pentru a promova munca lor, estetica, resursele și comunitățile deltaice. Până acum, platforma a găzduit peste 20 de meșteșugari din Deltă și designeri români și sperăm că fiecare dintre ei a fost influențat de experiența DeltaCraft și a folosit-o în propriile contexte de lucru.
Care sunt principalele provocări în activitatea voastră?
Încercăm să ne definim perspectiva și să găsim cea mai bună modalitate de păstrare a patrimoniului, dar și să îl facem accesibil pentru cât mai mulți designeri. Având în vedere că în România piața este foarte lentă pentru obiecte de artizanat și design și că este foarte greu să producem serii mici de obiecte pentru vânzare și pentru o creștere durabilă, migrăm către programe de învățare dedicate designerilor și artiștilor care doresc să experimenteze moștenirea și tradițiile și modul de viață al comunităților din Delta Dunării. Cea mai importantă provocare a noastră este așadar să găsim cea mai bună modalitate de dezvoltare pentru platforma DeltaCraft.
Care credeți că poate fi impactul colaborării internaționale?
Poate fi un proces foarte interesant de a găzdui designeri internaționali și a avea mai multe perspective pentru meșteșugurile și modalitățile de dezvoltare a activităților în Delta Dunării.
Ați aflat ceva surprinzător despre sectorul de craft din Marea Britanie?
Nivelul de implicare al designerilor din Marea Britanie în munca lor cu meșteșugurile este uimitor. De asemenea, este interesant să vezi noi modele de dezvoltare a afacerii.
Cum vedeți viitorul activității voastre într-o lume post-Covid-19?
În mintea mea, meșteșugurile din Delta Dunării riscă să se piardă în următorii 20 de ani. Meșteșugarii sunt destul de bătrâni sau, dacă nu, sunt foarte dezamăgiți de faptul că nu pot trăi din meseria lor. În același timp, tinerii designeri sunt foarte interesați de meșteșugurile și materialele naturale și ar trebui să poată beneficia de experiența meșteșugurilor. În opinia mea, cel mai bun mod de a merge înainte este prin crearea unor programe educaționale pentru universități și ateliere locale pentru designeri. Soluții practice pentru o lume post-Covid-19.
Ce sfaturi le-ați oferi altor practicieni care încearcă să se adapteze?
Poate cel mai prețios element pentru creativitate este timpul, așa că bănuiesc că este un moment foarte bun pentru a profita de el!
Crafting Futures este un program global British Council care contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume. Programul celebrează valoarea meșteșugului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.
Prin procesul de creație și prin colaborare internațională, Crafting Futures reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru un viitor mai bun.
Lansat în România în 2020, Crafting Futures aduce împreună șase profesioniști din Marea Britanie și organizații, designeri, artiști și activiști din România alături de care pot dezvolta proiecte de învățare colaborativă pentru a susține practicile tradiționale, sustenabile în design.
https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/crafting-futures